Cadrele didactice timișene au intrat astăzi în grevă japoneză

Angajații din administrația publică intră joi în grevă japoneză

Cadrele didactice timișene au intrat astăzi în grevă japoneză, măsură care se întinde pe parcursul a trei zile. Sindicatele apreciază că guvernul continuă politica de desconsiderare a salariaților din învățământ, dovadă fiind intenția anunțată de înghețare a salariilor.

”Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare.

Deși în utima săptămână, reprezentanții guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariilor de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare relevă contrariul: înghețarea salariilor din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oară, a alocării procentului de șase la sută din PIB pentru finanțarea învățământului.

Personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nici o majorare salarială din ianuarie 2020, dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranșă de ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 202 și cel din luna decembrie 2018.

De asemenea, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumurilor sporurilor. Amânarea de două ori a majorării salariale, coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor, a condus la scăderea nievlului de trai, chiar sub limita de subzistență.

În acest moment, nu mai acceptăm nici o înghețare a salariilor! Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul buegtar! Ne-am săturat să mai fim umiiți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!”, se arată în comunicatul comun semnat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicateler din Educație ”Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală ”Alma Mater”.

Greva japoneză va fi urmată de pichetarea guvernului, care va avea loc miercuri, la acțiune anunțându-și prezența și cadre sindicale din județul Timiș. Dacă acțiunile nu vor avea efectul scontat, se va merge până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns