„Bună dimineața!”

Pe fațada caselor vechi din Banat se pot vedea și astăzi inscripționate atât anul în care au fost construite, cât și numele primului proprietar. Anii au trecut, „titularii” au plecat și ei demult în lumea celor drepți, dar numele lor rămâne pe mai departe așezat pe casa pe care, singuri ori împreună cu familia, au ridicat-o cu zeci de ani în urmă.

Am surprins, recent, două astfel de exemple: primul dintre imobile (foto sus) a fost construit în anul 1921 în satul Ianova (comuna Remetea Mare) de Reva Lazi, iar cel-al doilea, din Ictar-Budinț (sat aparținător comunei Topolovățu Mare), a fost ridicat în 1923, avându-l ca prim -proprietar pe Dimitrie Popescu.

Ne-a mai atras atenția un lucru la acest al doilea imobil: deasupra ușii de la intrare mai este inscripționat un nume, Ioan Popescu, iar sub el scrie „Bună dimineața”.

Atenționată de lătratul câinelui că la poartă se află oameni străini, între timp iese la poarta casei doamna Dorica, strănepoata domnului Ioan Popescu, după cum se recomandă. „Urarea de dimineață bună e acolo de când mă știu. M-am obișnuit atât de tare cu ea că am și uitat-o. Sincer, nu credeam că va mai fi remarcată de cineva, doar au trecut atâția ani de când a fost scrisă. Dimitrie a fost tatăl străbunicului meu Ioan, și el a construit casa acum 95 de ani. Vedeți, e scris și numărul de atunci al casei, 179. Acum avem alt număr, 149”.

Imobilul este, dată fiind vechimea lui, în stare bună: acoperișul a fost păstrat cel original, la fel și „catrele”- cum li se spune în Banat obloanelor. „Are o fundație tare solidă, s-au și mirat de ea muncitorii care au lucrat la noi atunci când ne-am introdus apa potabilă”, mai spune doamna Dorica.

De aproape un veac, Ioan Popescu din Ictar-Budinț le urează celor ce trec prin fața casei sale să aibă parte de o dimineață bună. Și ar fi mare păcat dacă în viitor, atunci când această casă va fi renovată, inscripția aducătoare de bună-dispoziție să fie înlăturată, iar casa să capete o fațadă uniformă și anonimă…

0 Comments

No Comment.