Bulgarii bănăţeni aduc cinstire graiului lor matern. 24 Mai este Ziua Limbii Bulgare în România

24 Mai, Ziua Limbii Bulgare în România

Bulgarii bănăţeni aduc cinstire graiului lor matern. În România, Ziua Limbii Bulgare se sărbătoreşte în fiecare an la 24 mai, celebrarea ei fiind instituită prin Legea nr. 100/2015, adoptată de Parlamentul României  şi publicată în Monitorul Oficial la 8 mai 2015.

„Este Ziua Culturii Bulgare şi a Scrierii Slave, stabilită în cinstea creatorilor acesteia, Sfinţii Fraţi Kiril şi Metodii, numiţi apostolii slavilor pentru că au tradus Sfânta Scriptură în slavonă. Bulgara este o limbă indo-europeană din familia celor slave, fiind scrisă cu litere chirilice, alfabetul chirilic în sine fiind creat în Bulgaria.

Bulgara modernă este un descendent al slavonei vechi, fiind originară din ţinuturile bulgare, iar slavona veche este numită şi bulgara veche. Odată cu aderarea Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană în anul 2007, alfabetul chirilic a devenit unul dintre cele trei tipuri de scriere din UE.

Cu prilejul Zilei Limbii Bulgare, în numele Primăriei si al Consiliului Local al comunei Dudeştii Vechi, transmitem salutări bulgarilor de pretutindeni, în mod special elevilor şi dascălilor Liceului Teoretic <<Sfinţii Kiril şi Metodii>> din Dudeştii Vechi, 24 mai reprezentând şi sărbătoarea liceului din localitatea noastră care marchează anul acesta şi 275 de ani de când există şcoală la Stár Bišnov.

De asemenea, adresăm mulţumiri şi salutări preoţilor bulgari şi tuturor celor care se implică în păstrarea limbii materne, a identităţii culturale şi a valorilor creştine, prin transmiterea acestora din generaţie în generaţie”, spune Bono Cucalan, primarul comunei Dudeştii Vechi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *