Bugetul Timișoarei pe 2016, aprobat “la mustață”

consiliul local

Departe de succesul pe care bugetul propus de executiv l-a avut în primul an de mandat al actualei administrații, atunci când consilierii locali l-au aprobat în unanimitate, bugetul Timișoarei pentru anul în curs a avut doar jumătate plus unu dintre voturile aleșilor, adică 14, și acestea numărate de câteva ori.

Adevărata dezbatere a modului în care se vor cheltui banii orașului în 2016 a avut loc abia marţi, la ședința în plen a Consiliului Local Timișoara, într-o sală nou amenajată, decorată superb, dar aproape total nefuncțională din punct de vedere tehnic, adică lipsită de instalația de vot electronic și de o lumină corespunzătoare.

De trei ore de discuții, atât doctrinare, cât și practice, a fost nevoie pentru ca bugetul să treacă. Filozofia generală a acestuia este axată pe dezvoltare, pe studii de fezabilitate și proiecte, reproșul principal care s-a făcut din partea unor consilieri fiind absența consultării reale a cetățenilor și opacitatea funcționarilor din primărie.

Dezbaterea proiectului de buget a început cu prezentarea acestuia de către primarul Nicolae Robu, care și-a expus, din nou, punctele de vedere în privința acestuia, după care au început să curgă părerile și amendamentele.

Multe studii de fezabilitate

Una dintre remarcile făcute de consilierul local Alfred Simonis a fost legată de suma destul de mare care se va cheltui pe studiile de fezabilitate – 17 milioane de lei. Altele s-au referit la absența investițiilor în locuințe sociale și la suma insuficientă alocată pentru subvențiile pentru transportul în comun.

Consilierul Bogdan Herzog a atras atenția asupra atmosferei generale de nemulțumire de la întâlnirea cu președinții consiliilor consultative de cartier cu membrii comisiei de buget-finanțe și a atitudinii paternaliste a aparatului de specialitate al primăriei, de genul „știm noi mai bine ce trebuie făcut”. Herzog a spus că sugestiile cetățenilor nu sunt băgate în seamă și că aleșii nu au avut la dispoziție o execuție bugetară pe anul precedent, pentru a putea evalua propunerile din acest an.

Au vrut să-i ia banii de la studiul pentru metrou

Consilierul Nistor Geană a propus un amendament prin care suma alocată studiului de prefezabilitate pentru coborârea liniilor de cale ferată în subteran să fie transferată către un studiu de fezabilitate pentru un aquaparc.
„Toate orașele importante din țară și-au amenajat un asemenea obiectiv, numai noi am ținut-o cu aquaparcul de la Dudeștii Noi”, a argumentat Geană, care a considerat că studiul pentru metrou este inutil. Bineînțeles că executivul a venit cu o avalanșă de contraargumente, ba că un astfel de proiect e prea scump, ba că vor veni chinezii și coreenii să investească la Timișoara.

„În privința studiului de prefezabilitate pentru calea ferată, consiliul local a aprobat deja, anul trecut, suma, o parte fiind deja plătită, iar o parte rămânând pentru acest an. Avem avizul Ministerului Transporturilor pentru PUG, inclusiv cu liniile de cale ferată în subteran. Nu vrem să se întâmple ce vrea SNCFR, adică la linia simplă care trece prin oraș să se mai adauge încă una”, a spus Robu.

Consilierul Dan Idolu a concluzionat: „Acest studiu nu va duce la nimic. Am putea avea probleme și pentru sume mici cheltuite pentru un studiu făcut pentru ceva ce nu este în proprietatea noastră, adică liniile de cale ferată”. În cele din urmă, amendamentul lui Nistor Geană nu a trecut, având doar zece voturi.

Compromis pentru locuințele sociale

În privința locuințelor sociale, puterea și opoziția din consiliul local au reușit să ajungă la un compromis. Social-democrații au renunțat la denumirea de locuințe sociale și au acceptat-o pe cea de „pentru tineri”, după cum au renunțat la cele trei milioane cerute inițial și au acceptat varianta unei alocări de 1,6 milioane de lei. Primăria va trebui să identifice un teren pe care să fie construite aceste locuințe, iar banii vor fi alocați pentru studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și autorizația de construire.

”Nu vin cerșetorii să ceară locuințe sociale”

Consilierul Adrian Orza a avut un atac direct la conducerea primăriei, în privința asistenței sociale: „Haideți să ne ferim să mai considerăm oamenii care au nevoie de asistență socială drept niște pierde-vară, niște persoane situate la periferia societății, pentru că nu e așa. Nu există țară care să nu aibă o masă critică de persoane care trebuie asistate social într-o perioadă din viața lor. Nu vin cerșetorii să ceară locuințe sociale”.

Numărați, numărați, numărați…

Cu chiu, cu vai, după trei ore de discuții mai mult sau mai puțin fructuoase, pe care o parte a consilierilor a apreciat că trebuiau purtate înainte de ședință, s-a trecut și la vot. La prima numărătoare – pentru că instalația de vot electronic lipsește cu desăvârșire – au ieșit 12 voturi pentru buget, ceea ce l-a făcut pe primarul Nicolae Robu să se ridice în picioare și să numere el însuși consilierii cu mâna ridicată.

Secretarul Ioan Cojocari și-a intrat apoi în rol, iar lui i-au ieșit prima oară 13 voturi, apoi 14, suficiente ca bugetul să treacă. Hotărâtoare au fost, după cât se pare, voturile pro-buget din partea viceprimarului Traian Stoia și a consilierului Flavius Boncea.

Rămâne de văzut cum va fi pus în practică acest concept de cheltuire a banilor publici, în contextul unui an agitat din punct de vedere politic, care implică și alegerile locale de peste doar patru luni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *