Bugetarii își pot compara salariile între ei. Cum funcţionează Comparatorul de salarii

Atacuri de tip vishing în numele Autorității de Supraveghere Financiară

Bugetarii își pot compara salariile între ei. Cum funcţionează Comparatorul de salarii

Românii bugetari îşi pot compara salariile între ei, după ce a fost lansată platforma care calculează veniturile de bază ale angajaților din sistemul public.

Platforma Comparatorul de salarii de bază (CSB) este un instrument de analiză etică, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază (brut și net) cu cel aferent tuturor funcțiile din întregul domeniul bugetar.

Platforma este implementată și dezvoltată de echipa Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, proiectul fiind finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, scrie antena3.ro.

Instrumentul a fost conceput pentru a corecta inechitățile salariale și totodată pentru a evalua afirmațiile politicienilor care lucrează la Noua lege a salarizării.

CITEȘTE ȘI: Tragedie la Timișoara! Două persoane au fost găsite decedate

Singurele informații pe care, deocamdată, nu le putem regăsi pe platformă sunt cele legate de salariile celor din domeniul de siguranță și ordine publică, serviciul fiind dezactivat pentru moment.

Cum funcționează aplicația Comparatorul de salarii?

Aplicația poate fi accesată online de oricine îşi doreşte, la adresa csb.solidaritatea-sanitara.ro.

Mai întâi se selectează domeniul de activitate. Pe site sunt afișate mai multe variante, printre care: învățământ, sănătate, justiție, apărare.

Apoi, din fereastra următoare se alege vechimea în muncă a persoanei care își compară salariul și se menționează dacă funcția ocupată este una de conducere sau de execuție.

Pasul următor este selectarea numelui funcției, dintr-o listă autodefinită.

Pe site va fi afișat care este salariul unei persoane care are funcția respectivă, la noi în ţară, potrivit euronews.ro.

Salariile de bază utilizate pentru comparație iau în considerare două elemente:

– salariile de bază corespunzătoare gradației 0 a fiecărei funcții.

– gradațiile de vechime ce corespund fiecărui lucrător care dorește să-și efectueze această evaluare.

Aplicația compară salarii din diverse domenii de activitate, precum învăţământ, sănătate, asistență socială, cultură, diplomație, justiție, apărare, autorități, administrație, demnitari publici.

Deocamdată, cele mai multe informații despre salariile bugetarilor sunt din domeniul sanitar, pentru că aplicația a fost concepută de sindicaliștii din sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *