Bugetare participativă la Timişoara: 117 proiecte depuse, 41 sunt eligibile, doar 15 vor fi finanțate

Bugetare participativă la Timişoara: 117 proiecte depuse, 41 sunt eligibile, doar 15 vor fi finanțate

Bugetare participativă la Timişoara: 117 proiecte depuse, 41 sunt eligibile, doar 15 vor fi finanțate

41 de proiecte depuse în cadrul programului de bugetare participativă din acest an au fost declarate eligibile. Nouă dintre propunerile transmise au fuzionat, având tematică similară. 67 de proiecte nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, fiind respinse.

Principalele motive care au stat la baza respingerii proiectelor sunt incompatibilitatea cu planuri ori lucrări existente pe agenda Primăriei, suprapunerea peste lucrări în derulare, depășirea bugetului solicitat pentru propunere sau neîncadrarea în obiectul prezentei inițiative. În total, timișorenii au depus 117 propuneri în cadrul acestei sesiuni a campaniei de bugetare participativă.

 

15 proiecte vor fi alese din 117 propuneri

Acesta este rezultatul analizei realizate de către Comisia de buget participativ, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei, în urma verificării celor 117 propuneri din punct de vedere tehnic, juridic și financiar. Motivul respingerii este publicat pe pagina fiecărui proiect în parte, care poate fi accesată prin acest link: https://decidem.primariatm.ro/bp/2023/propuneri.

Dintre proiectele eligibile, 10 sunt dedicate zonelor Kuncz (2), Polonă (2), Ronaț (2) și Fratelia (4), alocarea bugetară dedicată special cartierelor defavorizate fiind o noutate a programului de bugetare participativă aflat anul acesta la cea de-a doua ediție.

Bugetul total estimativ al proiectelor eligibile este de peste 13.000.000 lei.

Până la finalul lunii, adică până pe 31 mai, pot fi depuse eventualele contestații, urmând ca din 1 iunie proiectele eligibile să intre în procesul de vot.

Contestațiile pot fi transmise prin email, la adresa [email protected] sau pot fi depuse fizic, la Camera 12, în atenția Serviciului Guvernanță Participativă și Management Cartiere.

Etapa de vot se va deschide în data de 1 iunie și se va desfășura până în 2 iulie. Se va putea vota online, iar cei care nu au acces la internet sau nu pot vota digital, vor primi suport în acest sens, în cadrul unor întâlniri în cartiere.

Proiectele câștigătoare, care vor fi desemnate în urma votului timișorenilor, vor fi implementate de Primăria Municipiului Timișoara, în limita bugetului total alocat campaniei de bugetare participativă, în valoare totală de 4,2 milioane lei.

Proiectele eligibile pot fi accesate la acest link: https://decidem.primariatm.ro/bp/2023/proiecte.

 

Miza electorală a bugetelor participative

Renașterea bănățeană a semnalat conotația politică dată acestui program, de către administrația Fritz, ținând cont de contextul preelectoral. (Doar 17 proiecte pentru cartierele mărginașe ale Timișoarei, pe bugetare participativă (renasterea.ro)).

Programul de bugetare participativă este un foarte bun instrument electoral, prin care actuala administrație dă impresia timișorenilor de rând că se pot implica direct în rezolvarea unor probleme punctuale din zonele în care locuiesc.

În ediția anterioară, au apărut mai multe discuții și nemulțumiri, în spațiul public și în special pe Facebook, vizavi de alegerea și jurizarea proiectelor care au fost declarate câștigătoare, cât și vizavi de utilitatea reală a unora dintre ele.

O altă nemulțumire publică, în același context, se referă la alegerea responsabililor de zonă, mai exact “managerii de cartier”, șase la număr, aleși prin concurs în 2022 din rândul cetățenilor, unii fiind apropiați ai USR iar unul chiar membru al partidului din care face parte actualul primar al Timișoarei.

Cel mai recent proiect cu bugetare participativă, care a și stârnit controverse este unul în plină desfășurare. Mai exact, este vorba despre lucrările pentru proiectul „Treceri de pietoni mai sigure!”, unul dintre cele opt declarate câștigătoare în urma procesului de bugetare participativă din 2022. Acesta presupune realizarea mai multor treceri de pietoni în zonele propuse de inițiatorii proiectului respectiv.

Ideea constă în „înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale și introducerea iluminatului ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte pe str. Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și până la intersecția cu str. Vasile Zbegan”.

Unele treceri au fost deja construite, principaele critici aduse fiind înălțimea prea mare, care duce la distrugerea mașinilor, distanța foarte mică – 4 treceri pe un tronson de numai 700 de metri, inutilitatea ținând cont de traficul pietonal redus de pe Musicescu și existența altor priorități: gropi în acrosabil, unele adânci de 30-40 de centimetri, acoperite cu improvizații de bucăți metalice.

Exemplul de pe Musicescu nu este însă singurul privind cheltuirea aiuristică a banilor din bugetele participative, pentru a satisface țintit, pe zone, “nevoile” electorale ale primarului în funcție și pentru câștigarea electoratului. Dacă din 2020 și până acum cartierele mărginașe și sărace nu au fost o prioritate, ele au devenit de interes în anul preelectoral 2023.

Astfel, inițiativa „Timișoara decide” a fost reluată și în 2023, cu buget mărit, până la 4,2 milioane de lei.

Pentru a se adresa timișorenilor din aceste zone neglijate, pentru care nu sunt prevăzute bugete serioase, pentru lucrări sistemice de drumuri, canalizare sau infrastructură ori asistență social și medicală, au fost scoase din joben proiectele de minibugete participative, cele asupra cărora, teoretic, decid locuitorii vizați.

Numai că implicarea este una mai mult simbolică.

Dintre cele 117 propuneri din programul de bugetare participativă pe anul 2023, la nivel de oraș, doar 17 propuneri fac parte din campania-pilot destinată cartierelor Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. După prima analiză, numai 10 proiecte din cele 17 propuse, au trecut criteriul de eligibilitate și rămâne de văzut câte vor ajunge în faza finală, cea de finanțare propriu-zisă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *