Bucurie duhovnicească pentru locuitorii din Fibiş

fibis 3

Comuna timișeană Fibiș a primit recent vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care și-a petrecut dimineața de duminică în biserica din localitate. Chiriarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte părintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc, părintele protopop Mircea Szilagyi, paroh Ioan Bolbos și alții.

Arhiereul a oficiat Slujba de binecuvântare a lucrărilor de reparație și consolidare efectuate în ultima vreme la lăcașul de cult, sfințind, de asemenea, noul iconostas al Casei Domnului. Cu acest prilej, în semn de recunoștință pentru efortul depus la consolidarea și înfrumusețarea bisericii, Mitropolitul a acordat părintelui paroh de la Fibiș un act de cinstire.

Prima atestare documentară a localității situate nu departe de Timișoara apare în anul 1234 ca „Villa Fives”. Începând cu această perioadă și până la 1552, se consemnează în arhivele vremii că Fibișul a fost în posesia regilor unguri, într-un district privilegiat.

În 1717, conscripția fiscală austriacă amintește de existenţa vetrei fibișene cu 20 de case, iar în perioada 1718-1779, aşezarea apare ca fiind în posesiunea curții împărătești de la Viena. În 1743 se menţionează că în Fibesch sunt 95 de capi de familie.

După doi ani, în 1745, este atestată biserica ortodoxă românească din Fibiș, în jurul căreia se afla vatra de seamă a satului. În 1918, reprezentanți ai satului participă la Marea Unire de la Alba Iulia, în frunte cu primarul de atunci, Moise Pelea.

Biserica frecventată astăzi de fibişenii ortodocşi poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi a fost ridicată în 1812 pe locul alteia mai mici, ctitor fiind Petru Thokoly. Lăcaşul de cult este zidit din cărămidă arsă, în stil baroc-vienez, obișnuit în Banat. Între anii 1979 -1981, pictorul Vasile Munteanu și ucenicul lui, Silviu Dirstaru, au îmbrăcat edificiul în haina picturală, frescele fiind lucrate pe cheltuiala credincioșilor din comunitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *