Brâul Maicii Domnului, adus la Mănăstirea Partoș

Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos (Grecia), va fi adus joi dimineață, în jurul orei 10, la Mănăstirea de la Partoș, pe drumul de întoarcere spre țara de apartenență, după pelerinajul desfășurat în Episcopia Caransebeșului.

Potrivit arhimandritului Simeon Stana, exarh al Arhiepiscopiei Timișoara, racla cu inestimabilul artefact va rămâne toată ziua aici spre închinare „până când ultimul credincios se va bucura de binecuvântarea prețiosului odor lăsat de Maica Domnului spre mângâiere și cinstire creștinilor de pretutindeni”.

Conform tradiţiei, Cinstitul Brâu a fost ţesut de Însăşi Fecioara Maria din fire de păr de cămilă. În momentul Înălţării Sale la Ceruri, Preacurata l-a dăruit Sfântului Apostol Toma. În timpul domniei împăratului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, a avut loc mutarea cinstitului Brâu în Constantinopol.

Pe 31 august, împăratul l-a aşezat într-un sipet foarte frumos, pe care l-a numit „racla sfântă”, pentru a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac, de orice nenorocire și uneltire demonică. Aceasta n-a mai fost deschisă decât pe vremea lui Leon cel înţelept (886-912).

Soţia împăratului Leon, Zoe, pe când era foarte bolnavă, a visat-o pe Născătoarea de Dumnezeu, iar Maica Domnului i-a spus că trebuie să îl convingă pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din chivotul unde era păstrat încă din veacul al IV-lea. Când odorul a fost aşezat peste împărăteasa aflată în suferinţă, ea s-a vindecat pe dată. Ca semn de recunoştinţă, Zoe a brodat Brâul cu fir de aur, înainte de a-l pune din nou în locul rânduit de Arcadie.

În cea de-a a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, care au fost dăruite mai multor biserici. În anul 1522, doua părţi ale cinstitului Brâu au fost aduse Mănăstirii de maici Kato Xenia, în timpul unei mari epidemii de ciumă care a încetat imediat după aceea.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns