„Borduriada”, ultima modă în lucrările de la drumuri din orașul de pe Bega

Dacă e vară, se fac lucrări pe străzi și șosele, fapt resimțit din plin de timișoreni în această perioadă. Reparațiile și asfaltările se adaugă șantierelor de anvergură care oricum afectau circulația rutieră, adăugând minute bune în plus tentativelor de traversare a orașului cu autoturismele.

Mai sunt și alte reparații de care au parte diverse artere ale Timișoarei. Piesa de rezistență a acestor lucrări o constituie bordurile, acele paralelipipede pe care vechiul primar al Bucureștiului, Adrian Videanu, le-a făcut celebre cu vreo zece ani în urmă, când a umplut capitala României cu zeci de kilometri de borduri. Orașul de pe Bega nu a atins chiar acest nivel superior, dar, dacă lucrările continuă în același stil, sunt șanse să o concureze în mod serios, pentru că la orice lucrare te uiți bordurile par mult mai importante decât asfaltul.

Strada Gheorghe Lazăr, una dintre cele mai circulate din Timișoara – nu doar rutier, ci și pietonal – are parte, în ultimele săptămâni, de o atenție deosebită din partea autorităților. Dacă despre carosabil nu se poate spune mare lucru, acesta încadrându-se în parametrii normali ai unei artere oarecare, trotuarele, în schimb, sunt într-o stare jalnică de mulți ani. De câteva mici retușuri a avut parte doar bucata care vine de la Piața 700 și ajunge la sediul ANAF, probabil pentru a înlesni calea contribuabililor. De la ANAF încolo, însă, către intersecția cu Calea Circumvalațiunii, trotuarul se încadrează printre cele mai degradate din oraș. Nici cel de pe partea opusă nu este într-o stare prea grozavă, dar poate fi utilizat, în cazul în care nu sunt purtați pantofi cu tocuri sau cu talpa subțire.

Într-un elan nebănuit, drumarii s-au apucat de reabilitat strada Gheorghe Lazăr și au început – nu-i nici o mirare – cu demontarea vechilor borduri și înlocuirea lor. După ce au maltratat copacii plantați doar de câțiva ani, pentru că abia acum au început să facă umbră, meseriașii au turnat beton și au înfipt în el mândre borduri noi. În această fază a lucrării, care durează de vreo lună, a fost stricat și trotuarul, și carosabilul, iar elanul muncitorilor pare să scadă de la o zi la alta. Nu se știe dacă la finalul acestui deranj miile de oameni care traversează zilnic pe jos strada cu pricina vor avea parte și de trotuare netede, un banal semn al civilizației de dorit măcar în zonele centrale ale Timișoarei.

Bordurile par foarte importante și prin alte părți ale orașului în care se lucrează la străzi, cum ar fi Calea Șagului, strada Simion Bărnuțiu, Calea Martirilor. Se montează borduri aproape peste tot în Timișoara, de parcă drumarii noștri ar avea stocuri nesfârșite și abia așteaptă să mai descopere vreo porțiune unde să mai așeze câteva. Interesante ar putea fi unele date despre producător și despre prețurile practicate, dar nu pentru oamenii obișnuiți.

Cetățenii afectați de șantiere ar pune mai mare preț pe netezimea asfaltului de pe carosabil sau de pe trotuar, ca și pe viteza cu care se lucrează, decât pe noianul de borduri, dar, până la urmă, sunt puține persoane cărora le place să cârtească și să pună întrebări nepotrivite, singurii specialiști adevărați fiind la municipalitate și la firmele de drumuri, nu-i așa?

3 Comments
sandu 14/07/2017
Tov Robu isi bate joc de banii Timisorenilor si umple conturile firmelor de casa ale acestuia. In loc sa asfalteze strazile si sa repare trotuarele el schimba bordurile vechi bune cu altele noi slabe plus distruge si copacii de pe marginea drumurilor. Rusine.
Unu Mic Și Rău 14/07/2017
In unele tari civilizate bordura are înspre șosea un unghi, ca in cazul in care lovești cu masina bordura sa nu faci varza roata. Poate ar fi mai benefică înlocuirea dacă ar ține cineva cont de asta.
Vlad 14/07/2017
Să vedeți, pe Buziașului, ,,risipă" de borduri !!!