Bolnavii timişeni au acces la organe de import

operatie2

Transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, ca urmare a demersurilor Ministerului Sănătății, prin semnarea scrisorii de intenție între Agenția Națională de Transplant și organizația europeană de profil, Eurotransplant.

Măsura a venit după ce, în urmă cu câteva zile, șapte pacienți români au fost refuzați înainte de operație la spitalul AKH din Viena, pe motiv că Austria a aderat la Eurotransplant International Foundation, care controlează transplanturile la nivel european și care nu mai acceptă bolnavi din România, pe motiv că țara noastră nu este donator de organe pentru banca europeană, deși, de-a lungul timpului, a existat intenția de a dona nu mai puțin de 120 de plămâni.

În urma discuțiilor dintre autoritățile române și conducerea Eurotransplant, s-a stabilit că pentru toți pacienții români aflați în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre aceștia urmând să fie supuși operației imediat ce vor fi identificați donatorii compatibili.

Următorii pași stabiliți includ oficializarea relației României cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 – privind evaluarea și recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români și, ulterior, înființarea a minimum trei centre regionale de urmărire post-transplant, în țara noastră.

 

Obiceiul GREŞIT pe care îl avem cu toţii atunci când mâncăm banane. Aruncăm cea mai bună parte (VIDEO)

Pe fondul creșterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, în contextul în care AKH Viena, prin agenția Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de zece transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Național de Transplant în România.

Până în prezent, 38 de români au beneficiat de transplant de plămân, pentru fiecare dintre aceștia suma plătită fiind de aproximativ 120.000 de euro. Circa 12.000 de români suferă de o boală cronică pulmonară, iar aproape 200 dintre aceştia au nevoie urgent de transplant.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *