
Bolnavii cu tulburare depresivă majoră vor putea beneficia mai ușor de tratament medicamentos.
Pentru a crește accesul bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, Executivul a stabilit, printr-un proiect de hotărâre adoptat miercuri, 24 mai 2023, introducerea în lista programelor naționale de sănătate a unui subprogram nou, dedicat acestora.
Astfel, pe lângă subprogramele existente deja în Programul naţional de sănătate mintală, unul dintre programele naționale de sănătate conținute de HG 423/2022, va fi introdus și unul dedicat tratamentului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, potrivit proiectului de HG, care, pentru a se putea aplica, mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial.
CITEȘTE ȘI: CJUE: Contribuabilii nu sunt obligați să restituie statului TVA dedusă la achiziție pentru bunurile distruse voluntar
Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră urmează să se alăture celor existente în Programul naţional de sănătate mintală, și anume subprogramul de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, precum şi de testare a metaboliţilor stupefiantelor și celui de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.
După cum apare în nota de fundamentare a proiectului, noul subprogram național e introdus “în scopul creşterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023”.
Prin HG 331/2023, s-a stabilit, în aprilie, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră cu noi molecule destinate, printre altele, și persoanelor cu tulburare depresivă majoră.
De asemenea, în lista programelor naționale de sănătate curative derulate de CNAS și finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate va fi introdus și Programul naţional de endometrioză.
Practic, se creează acum cadrul legal adecvat implementării unui program dedicat, astfel încât bolnavele cu endometrioză profundă cu afectare intestinală să poată beneficia de intervenţii minim invazive, respectiv să se poată asigura materialele sanitare necesare realizării acestei intervenţii chirurgicale.
„Crearea acestuia (programului naţional de endometrioză – n. red.) e justificată prin faptul că endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă şi care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieţii, integrarea socială şi profesională a bolnavelor”, se precizează în nota de fundamentare.
În plus, același document stabilește că, din iunie, accesul bolnavilor la tomografiile PET-CT, necesare în oncologie și nu numai, va fi mai facil și rapid, prin simplificarea procedurilor necesare efectuării investigaţiei.
Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie publicat în Monitorul Oficial.