Blonda și bruneta de la Drept se duelează pentru șefia Protecției Copilului Timiș

Blonda și bruneta de la Drept se duelează pentru șefia Protecției Copilului Timiș

Ieșirea la pensie a Emiliei Milutinovici la 1 martie 2021 a lăsat vacant fotoliul de director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (DGASPCT), entitate aflată sub tutela Consiliului Județean Timiș (CJT). La momentul respectiv, pe funcția respectivă a fost instalată interimar Elena Carmen Apostol, șefa Serviciului Adopții și Postadopții, care urma să exercite cu caracter temporar atribuțiile directorului general până la organizarea unui concurs.

Un detaliu extrem de interesant este acela că, deși DGASPCT mai are încă patru directori în organigramă (doi generali adjuncți și doi executivi), alegerea conducerii Consiliului Județean Timiș pentru asigurarea interimatului a fost doamna Apostol, o funcționară angajată doar de câțiva ani în instituție. Credem că asta spune câte ceva despre susținerea de care se bucură Elena Apostol din partea președintelui CJT, Alin Nica…

Două candidate din pepiniera proprie

Peste doar câteva zile, în 15 februarie, este programată proba scrisă a concursului în urma căruia se va afla numele celei care va prelua șefia DGASPCT. Spunem “celei” pentru că, potrivit surselor noastre, la concurs s-au înscris doar două persoane, ambele funcționare publice în instituția organizatoare: Elena Apostol (foto stânga) și Monica Trușcă (foto dreapta), director executiv Protecția Drepturilor Copilului (verișoara fostului președinte al CJT, Călin Dobra). Sigur, teoretic este posibil ca nici una dintre cele două candidate să nu obțină punctajul necesar pentru a-și adjudeca postul, dar practic există indicii serioase că va exista o câștigătoare.

De ce promovare și nu recrutare?

În primul rând, formula în care se va desfășura acest concurs este una anume aleasă, în sensul că este restrictivă, optându-se pentru un “concurs de promovare în vederea ocupării funcției publice de conducere vacante de director general”, nu pentru un “concurs de recrutare”. În traducere, la acest concurs s-au putut înscrie DOAR funcționarii publici și nimeni altcineva.

Spre comparație, pentru ocuparea unei funcții publice de conducere identice la Direcția Poliției Locale a Municipiului Timișoara, primăria a organizat, în aceeași perioadă cu CJT, un concurs de recrutare, nu unul de promovare. Că deja au apărut zvonuri și cu privire la concursul respectiv e altă discuție.

Blonda și bruneta de la Drept se duelează pentru șefia Protecției Copilului Timiș

Fraierii au venit anul trecut

Un alt detaliu foarte interesant este că instituția tutelară, CJT, a mai organizat anul trecut, în iunie, un concurs pentru ocuparea funcției de director general, iar atunci concursul a fost “de recrutare”, adică deschis publicului larg, însă nici unul dintre cei patru candidați n-a reușit să obțină punctajul minim de 70.

Tot sursele noastre ne-au informat că subiectele probei scrise au fost dense și greu de acoperit în trei ore, astfel că notele mici obținute de concurenți sunt explicabile. Pe de altă parte, nici una dintre candidatele la concursul de săptămâna viitoare nu a participat la concursul de anul trecut. Or fi avut premoniții cu privire la dificultatea subiectelor, cine știe…

Ascuns la vedere

Așadar, anul trecut, CJT a organizat un concurs de recrutare la care putea participa orice persoană care îndeplinea condițiile impuse de lege, inclusiv funcționarii publici, dar s-au înscris doar patru candidați și nici unul nu a obținut punctajul necesar. Care e atunci logica în virtutea căreia același CJT reduce acum drastic aria de selecție? Cum încurajezi competiția, dacă orchestrezi un concurs în familie?!

De asemenea, cum încurajezi concurența când îngropi anunțul de concurs printre “anunțuri generale” și nu îl afișezi la rubrica specifică, cea de „anunțuri pentru ocuparea posturilor publice vacante”? Atât anul trecut, cât și acum, anunțul de concurs pentru ocuparea funcției de director general a fost trântit, în bătaie de joc, printre anunțuri de genul achiziționării serviciilor de medicina muncii sau implementării cadrului instituțional de dezvoltare strategică la nivelul județului Timiș.

Ca atare, potențialii candidați care și-ar fi dorit să se înscrie la acest concurs dar, de bună credință fiind, au urmărit exclusiv rubrica dedicată anunțurilor pentru ocuparea posturilor publice vacante, nu și cea a anunțurilor generale, au ratat această oportunitate. Și anul trecut, dar și acum, că poate s-or fi găsit mai mulți funcționari publici în Timișoara care să-și fi dorit o promovare în carieră, dacă publicitatea concursului ar fi fost făcută cu onestitate, nu pe la spate.

Nu doar numele candidatelor sunt secrete, ci și numărul lor

În fine, păpușarii din culise au reușit ceea ce și-au propus: să elimine din start concurența din afara DGASPCT și să le lase pe cele două șefe din instituție să-și dispute trofeul suprem, postul de director general. Pentru a vă face o imagine și mai clară despre opacitatea care înconjoară acest concurs, vă mai spunem și că organizatorii nu au publicat nici până la această oră măcar numărul candidaților.

Nu mai vorbim despre numele și prenumele acestora, căci toate instituțiile publice au avut grijă să invoce GDPR și să secretizeze cât mai multe informații care, altădată, erau afișate fără nici o problemă pe site-uri. Dar să treacă fix o săptămână de la momentul încheierii operațiunii de depunere a dosarelor și tu să nu afișezi pe pagina de internet rezultatul selecției acestora, adică să știe toată lumea câți candidați au îndeplinit condițiile de concurs și se vor putea prezenta la proba scrisă spune multe despre transparența în care se desfășoară această competiție.

Dreptul la privat, cheia succesului

Oricum, suntem convinși că, indiferent de numele câștigătoarei, competența va triumfa. Nu de alta, dar candidatele par una mai bine pregătită decât cealaltă. Bine, nu în domeniu, ci pentru viață. Nici Elena Apostol, nici Monica Trușcă nu are pregătire de specialitate în domeniul asistenței sociale, ci în cel juridic.

Și încă ce pregătire: prima este licențiată în științe juridice la cvasinecunoscuta universitate privată Danubius din Galați, iar a doua a absolvit tot Dreptul și tot la privat, dar la “I.C. Drăgan”, în Lugoj, cu licența susținută la Universitatea din Craiova. Destul de ciudat, doamna Trușcă nu amintește pe pagina personală de Facebook de studiile superioare pe care le posedă…

Ca un detaliu de culoare, observăm că licența obținută pe la vreo facultate particulară de Drept reprezintă un reper în cariera mai multor doamne care au activat în Palatul Administrativ din Timișoara, gazdă a consiliului județean și a prefecturii. Astfel, fostele ocupante ale fotoliului de prefect de Timiș, Eva Andreaș și Liliana Oneț, au absolvit științele juridice la “I.C. Drăgan”, respectiv, Tibiscus (cei cinci ani ai doamnei Oneț, 1993-1998, indică faptul că dumneaei a făcut facultatea la “fără frecvență”).

Ascensiune pe repede înainte, în dublu exemplar

Despre ascensiunea Monicăi Trușcă strâns legată de cariera în administrația județeană a verișorului Călin Dobra s-a scris până acum în mass-media locală, toate informațiile se află pe Google la un click distanță. Contracandidata dumneaei este însă necunoscută publicului, Elena Apostol apărând în organigrama DGASPCT în decembrie 2016, direct din concediul de creștere a celui de-al treilea copil.

Nu avem informații certe, dar este posibil ca doamna Apostol să fi venit în DGASPC prin transfer, pe funcția de consilier juridic. Anul următor, Elena Apostol își începea deja urcușul profesional, ajungând șefă a Biroului Adopții, care, ulterior, s-a transformat în Serviciul Adopții, pentru ca, așa cum arătam la începutul articolului, la 1 martie 2021 să fie delegată de președintele CJT în funcția de director general al DGASPCT.

Când aparențele înșală

Ținută deliberat departe de atenția publicului – extrem de sugestiv este faptul că pe site-ul instituției, nici unul dintre cei cinci directori nu este prezentat măcar cu nume și prenume, darămite cu vreun curriculum vitae actualizat -, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș apare sub lumina reflectoarelor doar în contexte dramatice.Blonda și bruneta de la Drept se duelează pentru șefia Protecției Copilului Timiș

Ca, de pildă, în cazuri de genul acesta – “Protecţia Copilului a fost sesizată de două ori despre neglijarea copiilor arşi de vii în incendiul de la Timişoara. Director DGASPC: <Minorii erau bine îngrijiţi>” (www.adevarul.ro, 16 ianuarie 2020) – sau acesta: “Bătuți cu cureaua, siliți să poarte urzici în lenjerie și violați. Coșmarul a trei copii lăsați în grija unei asistente maternale. O familie întreagă, arestată” (www.libertatea.ro, 5 mai 2021).

Pare că, indiferent de cine va câștiga concursul, copiii sărmani ai Timișului se vor afla pe mâini bune…

Foto: Facebook


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Blonda și bruneta de la Drept se duelează pentru șefia Protecției Copilului Timiș

  1. Succes în viață sau unde? 🙂 Doamna Monica a picat cu brio la proba scrisă, n-a mai avut ocazia să impresioneze juriul la proba interviului 🙂 Nu că doamna Elena ar fi fost mai brează 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *