Proiectul pentru biserica ortodoxă românească din Dubai: „Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase, e o biserică odihnitoare, primitoare”

Proiectul pentru biserica ortodoxă românească din Dubai: 'Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase, e o biserică odihnitoare, primitoare'

Românii din Dubai ar putea avea biserica lor, a anunțat Patriarhul Daniel la sfârșitul liturghiei de Crăciun. Proiectul a fost transmis autorităților din Emiratele Arabe Unite și presupune un sfânt lăcaș adaptat contextului cultural din această țară: nu va fi foarte înalt, ci mic și primitor.

În Dubai sunt aproximativ 10.000 de români. Acum parohia românească din Dubai este găzduită de o biserică a Patriarhiei Antiohiei, fapt pentru care Patriarhul a adresat mulțumiri, mai ales că de Crăciun l-a avut alături în slujire la Catedrala Patriarhală pe Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Biserica Antiohiei, conform basilica.ro.

„Sperăm să avem şi noi în viitor ocazia de a primi un teren, pentru o biserică şi un centru cultural, după cum este tradiţia. Şeicul şi primul ministru al acestui stat este un om cultivat, un om cu studii în Occident, şi a oferit mai multor comunităţi teren, concesionat doar pentru anumite perioade de timp, ca să fie construit un lăcaş de cult şi un centru cultural pentru a se întâlni oamenii după slujbă”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

CITEȘTE ȘI: Evenimentele culturale ale săptămânii, în organizarea instituțiilor CJ Timiș

„Avem perspectiva unei comunități. Deocamdată, comunitatea noastră românească se roagă în Dubai într-o biserică aparținând de Patriarhia Antiohiei, o biserică de credincioși arabi din diferite țări care acolo fac slujbă în limba arabă ca ortodocși”, a explicat Preafericirea Sa.

„Ne ajutăm unii pe alții cu aceste lăcașuri sfinte, încât frățietatea aceasta este foarte necesară – și cea spirituală, dar și cea practică”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

„Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei pentru bunăvoința de a lua sub ocrotirea sa această parohie românească – sub ocrotirea sa canonică locală. Sperăm să putem obține și noi un teren și apoi să construim o biserică.”

„Noi am făcut deja proiectul pentru biserică. Trebuia să îl prezentăm odată cu cererea pentru teren. Şi am făcut o biserică ortodoxă românească, dar adaptată la contextul de acolo”, a mai menționat Preafericirea Sa.

„Nu are turle prea înalte. Mai joase, dar frumoase, e o biserică odihnitoare, primitoare. Şi, sigur, în apropiere este un centru cultural. Câţiva arhitecţi din Bucureşti, care au mai fost în Dubai, ne-au făcut proiectul, încât sperăm să fie acceptat”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Înfiinţarea parohiei a fost hotărâtă la şedinţa din 21 iulie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Deocamdată, slujbele sunt oficiate în biserica Patriarhiei Antiohiei din Jebel Ali. Paroh este Părintele Alexandru Trușcan, hirotonit în data de 1 iunie la Mănăstirea Radu Vodă.

Patriarhia Antiohiei a anunţat că „această iniţiativă comună unică a fost propusă de Patriarhia Română pentru a răspunde nevoilor spirituale ale multor creştini ortodocşi români care trăiesc în oraşul Dubai, aflat sub jurisdicţia Patriarhiei Antiohiei”.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns