Berzele din Biled, monitorizate de primărie

berze

Peste 20 de perechi de berze au adus anul acesta 30 de nou-născuți în Biled. Înaripatele au venit în număr mare în acest an în comuna aflată la 26 de kilometri de Timișoara, unde se simt protejate după ce de 45 de ani se află în atenția locuitorilor.

În prezent, toate cuiburile sunt ocupate. „Cele mai multe berze au venit în 1970, când în registre apar 59. Anul acesta, în primăvară, am numărat 53”, spune Angelica Indrei, reponsabil de mediu în cadrul Primăriei Biled.

Una la Uleiniță… patru la bufet

Una – la Uleiniță și tot câte una la Școala generală, la Cozma, la Costan și la Traian; câte două la Ferma 8, la Vasile Milea, la Biserica Catolică, la Căminul Cultural, la Draia Cornel, la Lemnaru Mihai și la Ristea Maria.

Câte trei sunt la Marin și la Maria, iar patru la bufet și la numerele 50, 96, 289, 301, 548 și 691. În 20 martie, în inventar figurau 21 de cuiburi populate.

„Seara, când berzele se așează la cuib, se pot număra ușor. Fac cu mașina câte două-trei ture, număr și notez. Am în caiet reperele cu numărul de casă.

În fiecare primăvară se numără berzele la Biled. Înainte se ocupa de asta Peter Trendler, dar acesta a ajuns la o vârstă înaintată și am preluat eu această sarcină, în urmă cu șase ani, la solicitarea primarului”, spune Angelica Indrei.

Toamna se numără puii

Un nou recensământ al berzelor va fi făcut înainte de 8 septembrie, dată la care, spune responsabila, înaripatele pleacă din Biled.

„Sunt câte doi-trei pui la un cuib, mai rar câte unul. Berzele vin primăvara în perechi și se așază în cuibul pe care l-au ocupat anul anterior. Doar cele tinere își fac cuib nou.

Anul trecut, două cuiburi erau goale și, în primăvară, au fost populate. De clocit, berzele fac cu rândul, atât femelele cât și masculii. Anul acesta, doar un pui am găsit mort. La Biled avem o baltă unde acestea găsesc hrană: pești mici și broaște”, adaugă doamna Indrei.

Berzele înnoptează în cuiburi făcute de mâna omunlui făcute de mâna omunlui

„În urmă cu 50 de ani, berzele își făceau singure cuib, pe coșurile caselor, dar era risc de incendiu. Atunci cei de la Enel au montat coșuri de metal deasupra stâlpilor de iluminat, în dreptul fiecărei case care avea cuib de berze.

E mult de atunci, eram eu copil. Și acum, berzele reprezintă o atracție pentru cei mici. Și cei mari le iubesc. Nimeni n-a stricat nici un cuib”, spune Angelica Indrei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *