Berea are un pronunțat rol de liant social. Dacă este consumată cu moderație…

bere 1

Interacțiunea socială reprezintă un aspect extrem de important pentru stabilirea echilibrului nostru psihic și relațional.

Berea, o băutură obținută exclusiv din cereale, hamei și apă și cu un conținut scăzut de alcool, este una dintre cele mai populare alegeri în diferite contexte sociale, fie că vorbim de o ieșire cu prietenii sau de o întâlnire de afaceri.

Consumul moderat de bere a devenit prilejul ideal de destindere, relaxare și socializare, aducând beneficii evidente atât în planul dezvoltării sistemului de relații cu ceilalți, cât și în raport cu propria persoană.

Oamenii, în situațiile unui consum moderat și responsabil de bere, devin mai dezinhibați, abordează mult mai ușor teme de comunicare personale, sunt mai relaxați, trecând peste rețineri și temeri inutile.

Studiile arată că, în condițiile unui consum moderat, berea poate contribui la exteriorizarea emoțiilor prin intermediul expresiilor feței.

Datorită rolului lor evident în interacțiunea socială, expresiile faciale sunt o completare esențială a comunicării verbale, deoarece reflectă starea emoțională a subiectului și transmite astfel conținutul emoțional al unui mesaj.

Trei cercetători germani au publicat anul acesta primul studiu cu privire la impactul consumului moderat de alcool asupra exprimării faciale a emoțiilor în contextul interacțiunii sociale.

Analiza a implicat treisprezece studii și a fost realizată pe un eșantion format din adulți cu vârsta de până la 35 de ani.

Rezultatele arată că un consum moderat de bere are un efect benefic asupra exprimării emoțiilor la nivelul feței în cadrul unui grup social.

Astfel, atunci când berea este consumată în situații cu niveluri moderate de interacțiune socială, nu este afectată exprimarea emoțiilor pozitive, dar este redusă exprimarea facială a emoțiilor negative.

Iar creșterea nivelului de interacțiune socială schimbă și nivelul de exprimare facială a emoțiilor, demonstrându-se că un consum moderat în cazul unei interacțiuni sociale ridicate afectează într-un mod dorit din punct de vedere social exprimarea facială atât a emoțiilor pozitive, cât și a celor negative.

Rezultatele confirmă și diferențele dintre sexe atunci când vine vorba despre exprimarea facială a emoțiilor, bărbații fiind, în general, mai puțin expresivi comparativ cu femeile.

Totodată, bărbații utilizează mai multe expresii faciale ce pot fi interpretate ca semne de putere și mândrie și zâmbesc mai puțin comparativ cu femeile.

”Relevanța unui astfel de studiu provine din faptul că limbajul nonverbal este la fel de important precum comunicarea verbală într-un grup.

Studii viitoare pe acest subiect, care să evidențieze eventuale particularități în funcție de sex, ar reprezenta în mod cert un pas important în cercetare.

Dacă ne raportăm strict la bere, datorită conținutului de hamei care s-a demonstrat deja că poate reduce nivelul de stres și anxietate, exprimarea facială a emoțiilor pozitive ar putea fi chiar mai bine înlesnită.

Desigur, este nevoie de o intensificare a cercetării științifice, însă există un mare potențial în această direcție”, spune dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Organizația Mondială a Sănătății a definit consumul moderat de bere ca fiind un pahar (330 ml) pentru femei și două pahare (660 ml) pentru bărbați, cantități raportate la berea cu concentrație alcoolică de maximum cinci la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Berea are un pronunțat rol de liant social. Dacă este consumată cu moderație…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *