Beneficiile unei vacanțe la țară

vacanta sat

”Duceți copiii în vacanță la țară!” este îndemnul specialiștilor, care susțin că acest fapt va avea multiple beneficii atât asupra sănătății fizice, cât și psihice a celor mici. Biofilia se poate traduce prin afinitatea pe care omul o are pentru mediul natural, pentru spaţiile înverzite, ea fiind dezvoltată în cursul evoluţiei.

Lipsa acestui mediu natural poate duce la tulburări ale stării de sănătate. Pe lângă aerul curat, mișcarea în aer liber (nu e suficientă o plimbare pe stradă, într-un oraș poluat) menține funcțiile organismului în stare optimă și reduce mai târziu riscul de cancer la sân în rândul femeilor, dar și apariția bolilor asociate cu obezitatea. Copiii care se joacă în mod constant în aer curat, la țară, au mai puține șanse de a deveni fumători la maturitate și, astfel, scade și incidența apariției cancerului la plămâni.

Potrivit medicilor, cu cât un copil petrece un timp mai îndelungat în spațiu verde, în mediul natural de la țară, cu atât se va reface mai repede după o boală sau o operație care a necesitat internarea în spital. În plus, pacienții care petrec mult timp la țară au nevoie de mai puține medicamente contra durerii și sunt mai cooperanți.

Sfatul medicilor este de a evita igiena excesivă în cazul celor mici, pentru a le stimula capacitatea de apărare a organismului. Este util şi dacă aceștia merg în zone rurale şi pot să umble pe pământ. De asemenea, e important să stea în preajma animalelor domestice. Aceste lucruri constituie un antrenament pentru celulele imune, astfel copiii fiind mai puțin predispuși la alergii sau astm.

Dincolo de beneficiile asupra sănătății, timpul petrecut la țară, în afara orașului, este o binecuvântare pentru dezvoltarea psihomotorie prin joacă. Copiii trebuie să se miște cât mai mult, să alerge, să-și întindă membrele pentru a crește armonios, iar acest lucru e destul de dificil la oraș, unde viața micuților se desfășoară de regulă într-un apartament și la locul de joacă din zonă.

Simpla bucurie de a se mișca neîngrădiți, fără a se împiedica de ceva sau de altcineva, le va îmbunătăți considerabil starea de spirit. Mai mult, viața în natură ține departe de orice copil stări negative ca depresia și anxietatea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *