Baza Uszoda, de care se leagă amintirile multor timişoreni, este în căutarea ultimului colac de salvare

Baza Uszoda, de care se leagă amintirile multor timişoreni, este în căutarea ultimului colac de salvare

Baza Uszoda, de care se leagă multe amintiri din copilărie, se va redeschide chiar în această vară, a anunțat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

„Am mers zilele trecute până la fostul centru de natație din Parcul Central (Scudier), împreună cu mai mulți colegi din Primăria Timișoara pentru a găsi o soluție de a valorifica această locație. În urmă cu câteva luni, când am venit la primărie, baza era o ruină plină de gunoaie și un adăpost pentru oamenii străzii, chiar în centrul Timișoarei.

Era un loc căzut în uitare din 2013. Am scos de acolo, în ultimele săptămâni, peste 100 de tone de gunoaie, iar în urma vizitei pe teren de zilele trecute am decis să transformăm Uszoda într-un centru sportiv și cultural. În următoarele zile vom lucra la un proiect de reconversie a spațiului, astfel încât baza să poată fi deschisă încă din această vară.

Dărâmăm gardurile din beton care acum separă baza Uszoda de parc, dar le vom păstra pe cele vechi, vom reface terenurile de baschet și vom transforma cel puțin unul dintre bazine într-un loc de spectacole și proiecții de film. Evident, amenajarea de la Uszoda este o soluție temporară până când vom obține fondurile necesare unei reabilitări complete”, a mai spus primarul.

Dominic Fritz a mai declarat că va fi dărâmat gardul fostului skatepark și că Parcul Central ar trebui să fie, în opinia lui, mai plin de viață, mai bogat în evenimente.

Baza unde Timişoara a câştigat zece titluri naţionale la Polo pe apă a ajuns o ruină, iar administraţia locală vrea să o radă de pe hartă în 2017. Primarul Nicolae Robu spunea în campania electorală din 2016 că va reface baza Uszoda, însă apoi a decis să o transforme în spaţiu verde. Decizia a stârnit însă nemulţumiri în rândul comunităţii locale, mai ales că în oraş nu există un bazin olimpic, iar cele mai moderne bazine sunt private.

Baza de agrement Uszoda a fost construită în 1926 şi a funcţionat cu succes până în 1989. Mii de timişoreni au învăţat să înoate aici şi tot aici s-a format echipa de Polo a Timişoarei. Baza, de 4.500 de metri pătraţi, a aparţinut Ministerului Educaţiei până în martie anul 2016, când a trecut în patrimoniul Primăriei Timişoara.

Atunci, primarul Nicolae Robu a promis că o va reabilita şi o va da comunităţii. Până la urmă, nu s-a făcut nici un proiect pentru transformarea fostei baze și nici nu s-a dat ordin pentru demolarea construcțiilor.

Boschetarii și chiar refugiații și-au făcut sălaș în ruinele de la Uszoda. Periodic, poliția locală făcea razii și îi izgoneau, dar aceștia reveneau, atrași de amplasamentul central. Se pare că noua administrație dorește să întreprindă ceva pentru a scăpa Timișoara de acest loc de rușine ultracentral. Să vedem dacă și reușește.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns