Batjocură pe piaţa timişeană a cerealelor. Agricultorii, lăsaţi la bunul plac al samsarilor

ANSVSA: Importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă din Ucraina, oprite în România până pe 5 iunie 2023

Preţul kilogramului de grâu panificabil de 58 până la 61 de bani, mai rar 62, nu îi mulţumeşte pe producători, care sperau că piaţa va deveni mai dinamică odată cu venirea toamnei. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă, nici în privinţa grâului, nici cu celelalte cereale.

Floarea-soarelui, de pildă, se vinde în Timiş cu cel mult 1,30 lei kilogramul, un preţ care nu îi fericeşte pe cultivatori, cu atât mai mult cu cât recolta a fost sărăcăcioasă, din cauza secetei şi a arşiţei de peste vară.

Situaţia este şi mai albastră la porumb, cultură afectată de vremea toridă într-o măsură mai mare decât floarea. Preţul de 55-56 de bani pe care achizitorii spun că sunt dispuşi să îl achite în această perioadă este primit ca o glumă proastă de către fermieri, rămânând de văzut dacă nu cumva se îngroaşă. Probabil că nu, pentru că oferta va fi modestă, dar, în orice caz, la ora actuală piaţa arată rău pentru producători.

 

„Agricultorul e abandonat”

„Preţurile actuale nu-i mulţumesc pe agricultori, iar condiţiile actuale ale pieţei îi fac pe cei mai mulţi să se menţină doar pe linia de plutire. Cei care au reuşit să scoată producţii bune de grâu şi de rapiţă rămân cu un câştig, dar sunt şi fermieri care nu reuşesc să îşi acopere costurile, nemaivorbind de asigurarea finanţării pentru înfiinţarea de noi culturi.

Din păcate, nu se simte absolut deloc voinţa statului de a da măcar un semnal în favoarea producătorilor agricoli. E greu de înţeles cum Ministerul Agriculturii vine, pe de o parte, şi susţine producţia, dar nu manifestă niciun interes pentru a-l stimula pe fermier să îşi valorifice recolta şi s-o introducă în circuitul economic. Agricultorul e abandonat, lăsat la mâna achizitorilor, depozitarilor, ba chiar şi la bunul plac al samsarilor”, susţine Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *