Bătaie de joc pe banii oamenilor! Casa Județeană de Asigurări atentează grav la sănătatea noastră. Ce au păţit mai mulţi timişeni

O nouă „meserie” a apărut pe piaţa muncii din judeţul Timiș. Este vorba de „căutătorii de fonduri CJAS”, care zile în şir iau la rând laboratoarele medicale din oraş, în speranţa unei programări pentru a-și face analizele la care au dreptul în virtutea cotizațiilor pe care le plătesc lunar și care ajung în contul Casei de Asigurări de Sănătate.

Recent, un timişorean a reuşit, după căutări îndelungate, să obţină o programare, pentru analize, la unul dintre laboratoarele din oraş. Însă. cu o zi înainte de data fixată pentru recoltarea probelor, a fost sunat de reprezentanţii laboratorului, care l-au anunțat că… fondurile s-au terminat, iar programarea este anulată.

Un alt timişorean a fost sunat cu o oră înainte de a-i fi recoltate probele și a fost anunţat că s-au terminat fondurile. Într-un alt caz, o doamnă s-a prezentat la dentist, cu programare, aflând, abia când a ajuns la cabinet, că fondurile alocate în ziua respectivă s-au terminat în câteva ore, stomatologii din oraş care lucrează cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate primind doar câte 1.000 de lei.

În momentul în care s-a prezentat la un laborator, unei alte timişorence i s-a spus să sune peste două săptămâni. A sunat peste două săptămâni și, primind tot un răspuns negativ, a sunat și a doua zi, și a treia și așa mai departe, zilnic, și efortul ei dovedindu-se însă zadarnic.

Miercuri, o timișoreancă a fost trimisă de medic să facă de urgență câteva analize necesare în vederea prescrierii unui tratament de care avea nevoie întrucât îi era afectată starea de sănătate. Cum nu a găsit nici un laborator la care analizele să îi fie făcute gratis, așa cum ar fi normal, întrucât plătește de ani de zile contribuția la fondul național de sănătate, a fost nevoită să le facă contra cost, trebuind să scoată din buzunar în jur de… 500 de lei, bani pe care îi avea pregătiți pentru plata facturilor la gaz, electricitate etc. A amânat plata facturilor, având nevoie de analize pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Acestea sunt doar câteva cazuri din miile, poate zecile de mii de oameni care bat zilnic la ușa laboratoarelor medicale în speranța că drepturile le vor fi respectate și vor putea face analizele gratis, întrucât ei și-au plătit, cu conștiinciozitate lunar, ani de zile, cotizațiile care le conferă acest drept. În zadar! Nici o şansă.

În această lună, de exemplu, s-au alocat fondurile în 4 aprilie. În aceeaşi zi, în decurs de doar câteva ore, acestea s-au epuizat. „Cum aţi terminat fondurile atât de repede?”. „Păi ieri le-am primit şi s-a făcut coadă ca pe vremuri la lapte!”, a venit răspunsul primit din partea unui laborator din urbe.

Sunt timişeni care își permit să îşi plătească analizele. Sunt alţii, foarte bolnavi, care nu au timp să aştepte cu lunile până „prind un loc”, dar este şi categoria acelor persoane care, orice ar face, nu au cum să facă rost de banii necesari unor analize, din cauza sărăciei. Și aceștia intră într-un cerc vicios. Bolnavii care nu reuşesc să-şi facă analizele prin Casă și nu au acces, astfel, la tratamentul de care au nevoie devin mai bolnavi, unii dintre ei ajungând în spital, ceea ce generează alte cheltuieli, mai mari. Sunt, de asemenea, şi cazurile grave ale persoanelor a căror viaţă depinde de rezultatul unor analize.

Se pare însă că pentru reprezentanții Casei de Sănătate toate acestea nu contează. Nu contează că pun pe drumuri, zilnic, mii sau zeci de mii de oameni, nu contează că multora dintre aceștia – care le plătesc salariile! – bolile li se agravează, întrucât nu au acces la tratamentul necesar, nu contează că celor mai grav bolnavi le pun în pericol chiar viața. Iar această situație inacceptabilă nu e de azi, de ieri, ci durează de la începutul acestui an, fără să simtă vreo schimbare.

Pe parcursul zilei de joi, am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, pentru a obține un răspuns privitor la această situație umilitoare în care sunt puși timișenii care le plătesc salariile. Toate eforturile noastre au fost zadarnice. Cum varianta că or fi fost plecați și reprezentanții Casei în căutarea unui laborator la care să-și facă analizele nu stă în picioare, întrucât e de la sine înțeles că ei și le fac gratis, concluzia e una tristă, dar singură: angajaților din sistem pur și simplu nu le pasă!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Bătaie de joc pe banii oamenilor! Casa Județeană de Asigurări atentează grav la sănătatea noastră. Ce au păţit mai mulţi timişeni

  1. Bataie de joc pe bani nostri! si eu ma numar printre aceeia care am inceput de o saptamina sa caut loc la analize si nu gasesc,se spune: NICI PE LUNA MAI NU MAI SUNT LOCURI DISPONIBILA!!!!!!Judecati VOI!!!!

  2. astai simpla nu mai au fonduri dar sa nuti trebuiasca ceva vreun act ca teo batut al de sus ce coada trebuie sa faci ca si la anaf daca vrei sa platesti ceva . dar pe de alta parte birourile lor colcaie de puturosi carora le dam salarii de de la1 iulie de te doare mintea in comparatie cu ce fac acesti indivizi.

  3. asa este e foarte grav daca nimeni nu face nimic nustiu unde vom ajunge.nici eu nu am reusit sa fac analize de rutina o trebuit sa platesc 285 de lei.

  4. In luna martie am mers la ANAF sa imi platesc asigurarea de sanatate,eu nefiind angajata in acest moment.Am stat la o coada infernala si dupa 4 ore am reusit sa platesc si eu. Aaaa….,vreau sa mai spun ca ANAF-ul au o toaleta infecta,urat mirositoare si NU au nici hartie igienica si nici sapun 🙁 Bun…,a doua zi merg la Casa de asigurari convinsa ca o sa termin repede .Ajung la ora 9 dimineata si primesc nr.113.Pe la ora 14 intra nr.111,deja nu mai aveam rabdare si la scurt timp iese o functionara si ne anunta ca a cazut sistemul si sa venim a doua zi ,sa ne luam alt nr.de ordine ca cel de azi nu e valabil .Intr-un final ne-au luat actele urmand sa le inregistreze ulterior in baza unei cereri . Ziua la CASS s-a incheiat la ora 15,15 .Acum ma tot gandesc :pierd timp,pierd bani odata si inca odata ca vesnic nu sunt fonduri. Asa imi trebuie daca vreau sa fiu un cetatean corect 🙁 Si mai am o dilema foarte mare , avem cei mai buni informaticieni si internet de mare viteza si sistemele sunt praf,oare cum e posibil ????

  5. Eu nu am reusit sa fac analize gratuite NICIODATA, de cand cu noul sistem de sanatate! Sunt asigurat din totdeauna! O porcarie!

  6. Astea primesc salarii degeaba sau cadou de la nu știm cine ,sunt multi și nu fac nimic numai încurcă, bine a fost cind astea nu erau ,salariile lor mergeau la bolnavi, vedeți și Duță ala ce a facut

  7. Analizele se pare ca se fac pe pile pe cumetrie pe colegialitate si in multe cazuri l-e sunt facute celor cu venituri mari ,doar asa sa vada cum mai stau cu sanatatea .

  8. In urma unui consult la privat am primit trimiteri pentru numeroase analize, CT,cardiologie, analize de sange ,urina,ficat,colesterol,prostata,etc.De la medicul de familie nu am primit nici o trimitere m”ca nu sunt fonduri „”ca nu poate elibera ” tot felul de mottive.Valoarea analizelor efectuate depaseste 1200 lei ei fiind platitor de taxe si impozite catre statul roman si sistemul de sanatate si pensii.Cine imi deconteaza banii cheltuiti in acest sistem medical ‘GRATUIT ” Pentru cine este gratuit ?? si cine raspunde pentru debandada din sanatate .

  9. Acum e și mai rau. Se da un telefon la București și se fac programări într o anumita zi pe luna. În 15 minute se epuizează fondurile. Am încercat sa fac programare on line și am omis sa scriu ca sunt din Timișoara. Am aflat ca dacă as avea trimitere de la casa de sanatate bucurești m ar fi programat pentru a doua zi. Deci nu sunt fonduri pt. PROVINCIE.

Lasă un răspuns