Barajul Surduc și alte 12 din țară vor beneficia de finanțare prin fonduri PNRR
13 baraje vor beneficia de finanțare prin fonduri alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), informează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), într-o postare publicată, joi, pe pagina de Facebook.
În urma serviciilor de proiectare contractate, s-au ales cele mai bune soluții pentru modernizarea barajelor: Gilău – Apele Române Someș-Tisa, Leșu – Apele Române Crișuri, Surduc – Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureș- Apele Române Mureș, Frumoasa Apele Române Olt, Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea – Apele Române Argeș-Vedea, Cazanesti, Cucuteni și Solești – Apele Române Prut-Bârlad.
CITEȘTE ȘI: Timiș. Rugile de Sfânta Maria Mare bat la ușă
”Până în acest moment, pentru cele 13 baraje, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici urmând să fie semnat contractul de finanțare.
Pentru trei baraje, și anume: Budeasa, Leșu și Buftea, în cel mai scurt timp posibil urmează demararea procedurilor de achiziție a serviciilor de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare.
Administrația Națională „Apele Române” are în administrare: 83 de baraje și acumulări din categoriile de importanță A și B (excepțională și deosebită); 339 de baraje și acumulări din categoriile de importanță C și D (normală și redusă).
După 1990 au fost puse în funcțiune cinci acumulări din categoriile A și B de importanță (patru din ele începute înainte de 1990 și una realizată integral după 1990); 38 de acumulări permanente și nepermanente din categoriile de importanță C și D (realizate integral după 1990).
În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) în vederea reabilitării și modernizării acestora”, transmite sursa citată.