Banii sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor

intretinere 2

Aveţi restanţe la factura de apă, încălzire sau salubritate? Plătiţi-le rapid, altfel vă puteţi trezi executaţi silit!

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost modificată, aşa că de-acum înainte facturile aferente acestor servicii sunt considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor poate duce automat la executare, fără a mai fi necesar un proces în instanţă pentru acest demers.

Legea nr. 225/2016, care completează şi modifică Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, a intrat în vigoare la finalul lunii noiembrie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Modificările nu sunt multe, însă îi vizează pe toţi clienţii, persoane fizice sau juridice, ai societăţilor de utilităţi publice: de alimentare cu apă, de canalizare, de termoficare şi de salubritate. Acum, legea prevede că „factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu”. Asta înseamnă că restanţierii pot fi executaţi silit fără a mai avea şansa să se apere în faţa judecătorilor.

Până acum, ca să-şi recupereze banii de la datornici, o societate de servicii de utilităţi publice trebuia să deschidă un proces în instanţă, la finalul căruia, dacă judecătorul constata că într-adevăr datoria există şi trebuie plătită, admitea cererea şi emitea un titlu executoriu. În baza acestei hotărâri, societatea se adresa unui executor judecătoresc, care la rândul său trebuia să obţină tot de la un judecător încuviinţarea executării şi abia apoi putea începe recuperarea datoriei. Întregul demers putea dura chiar şi ani de zile…

Graţie noii legi, societăţile au scăpat de procesele contra datornicilor. „Titlul executoriu este direct factura. Astfel, nu mai este necesar un proces, ci societatea se adresează direct unui executor judecătoresc”, explică executorul Andrei Beiuşan. În continuare, executorul va trebui să obţină în instanţă încuviinţarea executării silite, care este de fapt recunoaşterea datoriei existente, însă această procedură este una simplă şi scurtă. „După ce a obţinut încheierea judecătorească pentru încuviinţare, executorul poate demara executarea silită”, arată Beiuşan. Asta înseamnă că poate pune poprire pe contul bancar al datornicului sau chiar să-i scoată la vânzare proprietăţile.

Dacă în cazul datornicilor persoane fizice recuperarea creanţelor pare simplă, situaţia se complică atunci când vine vorba de asociaţiile de proprietari, care în majoritatea oraşelor sunt cei mai mari datornici la societăţile de servicii comunitare. De cele mai multe ori fără imobile în proprietate şi fără bani în conturi, întrucât încasează banii în numerar de la locatari, asociaţiile vor fi executate silit degeaba.

Sursa: ebihoreanul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Banii sau casa? Restanţierii la facturile de utilităţi pot fi executaţi silit, fără să se mai apere în faţa judecătorilor

  1. Povesti. Nu se poate pune sechestru pe imobil decit pentru o suma mai mare de 10.000 de lei. Cam usor vor banditii sa puna mina pe casele oamenilor ! Oare cine are asemenea interese.

    1. Remus, esti intr-o mare eroare. Citeste Codul de procedura civila cu atentie si vei vedea ca tu spui povesti. Asadar, atentie la neatentie.

  2. Niste jegosi imputiti cu interese in asa zisele multinationale care nu mai stiu cum sa faca bani. intai au politizat toate companiile furnizoare de utilitati – INCLUSIV pe cele private – ENEL fost pedelizat de jegoasa Nuti Udrea si Cacalin Predoiu, etc, apoi s-au gandit imputitii cum sa jegmaneasca omul de rand – si au inventat metoda – iti iau cu japca tot pentru 50 de lei – intru cu cizma in relatia ta contractuala cu societatea privata – tot Enel spre exemplu – si fac contractul cum vreau eu, desi, Enel isi plateste furnizorii la 90 de zile – EU am obligatia sa-l platesc la maxim 15!!!
    Si totusi nu am vazut vreo actiune dupa raportul Curtii de Conturi, in care se spune ca Enel a jegmanit populatia cu 1.5 miliarde euro iar E.On Gaz cu 1 miliard de euro ….
    Tot JEGOSII astia ar trebui sa ne explice NERESPECTAREA contractelor de privatizare de nicio societate cu care acestea au fost privatizate. Spre exemplu TOT ENEL-ul ar fi trebuit sa investeasca in 5 de la data de 01.05.2005 1 miliard de euro – UDE SUNT BANII ASTAI? A! In BMW-ul 530d a lui Florin Tataru (ciumete pe resurse umane), caci ANRE le-au recunoscu masinile in investitii! Stiati ca TAXA RACORD este o JAPCA? Stiati ca taxa pentru CERTIFICATELE VERZI este o ALTA JAPCA? Stiati ca MENTENANATA este INCLUSA in tarif si este o ALTA JAPCA? STiati ca tariful de rezervare ESTE TOT O JAPCA?

    Stiati ca STATUL NE FURA ZILNIC SI NOI STAM CA PROSTII?

    Ceausescu a fost COPIL DE MINGI pe linga ORDINARII ASTIA!

    CAT II MAI SUPORTAM?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *