Banii pentru culturile de primăvară calamitate, abia anul viitor

Salariul minim va crește la 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară

Agricultorii care își așteaptă banii pentru culturile agricole de primăvară calamitate ca urmare a secetei nu primesc, din păcate, cea mai bună veste. ”Vreau să fiu la fel de deschis și de transparent și să le spun fermierilor că sunt puține șanse ca în acest an să ajungă banii în cont. De ce?

Pentru că există o întreagă procedură pentru a reuși. Dacă la culturile de toamnă am avut doar zece zile, timp în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a fost sufocată pentru a primi cererile și ținând cont acum și de pandemie, din păcate, acum, pentru că sunt de trei ori mai mulți beneficiari, aproximativ 91.000 de beneficiari la nivel de țară, va trebui să ținem sesiunea de depunere cel puțin 20 – 30 de zile.

Și în sensul acesta, vă dați seama că trezoreria va lucra până pe 21 decembrie, a anunțat George Scarlat, secretar de stat În cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. El a mai precizat că se așteaptă rectificarea bugetară pentru sumele aferente despăgubirii fermierilor pentru culturile de primăvară afectate în proporție mai mare de 30 la sută. Potrivit celor afirmate de Scarlat, este afectată o suprafață de aproximativ 1,2 milioane de hectare, din care 710.000 ha au fost semănate cu porumb și circa 420.000 ha cu floarea soarelui.

CITEȘTE ȘI: Starea de alertă va fi prelungită. Ludovic Orban: Nu ne dorim alte restricții

Suma necesară pentru despăgubirile aferente culturilor de primăvară din acest an este în valoare de circa 200 de milioane de euro, cât s-a plătit și pentru ajutorul de secetă acordat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019. Trebuie spus, însă, că pentru cerealele de toamnă afectate semnificativ de secetă – adică în proporție de peste 30 la sută – agricultorii nu și-au primit integral banii, ci doar aproximativ 80 la sută din sumele cuvenite.

Pentru culturile înființate în urmă cu un an, cuantumurile despăgubirilor sunt următoarele: grâu – 833.213,53 hectare afectate, iar cuantumul compensării pierderilor e de 925 de lei/ha; secară, 314,5 ha, cuantum 925 de lei/ha; triticale, 5.112,51 ha, cuantum 805 lei/ha; orz, 175.680,44 ha, cuantum 912 lei/ha; orzoaică, 16.613,71 ha, cuantum 951 lei/ha; ovăz 628,69 ha, cuantum 772 lei/ha; rapiță 136.501,41 ha, cuantum 1.002 lei/ha.

Valoarea despăgubirii pentru fiecare exploatație se calculează după formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *