Banii de la părinți susțin în continuare „învățământul gratuit”

bani scoli

Constituţia României prevede că accesul la educaţie este gratuit. Prin urmare, plata pentru bunuri, utilităţi sau lucrări de renovare trebuie să fie suportată de autorităţi.

Părinții plătesc taxe şi impozite, prin urmare ei contribuie deja la bugetul destinat sistemului educaţional. Cu toate acestea, multe şcoli încă le cer părinților bani.

Potrivit unui studiu efectuat de Organizația ”Salvați Copiii”, „fondul școlii” încă este plătit de 28 la sută dintre părinți, iar „al clasei”, de 50 la sută.

CITEȘTE ȘI: Un bărbat a fost înjunghiat într-un pasaj

Din acest motiv, a fost lansată campania „Şcoli curate“, prin intermediul căreia elevii şi părinţii vor putea să participe proactiv la îmbunătăţirea actului de educaţie.

Pentru aceasta, Societatea Academică Română (SAR) a lansat un ghid care explică destul de simplu pentru elevi, părinţi şi profesori, ce reguli de bază ar trebui să respecte membrii unei şcoli.

De la interzicerea solitării banilor de la părinţi (pentru ”fondul clasei” sau ”fondul şcolii”), până la obligaţia transparentizării sumelor de bani cheltuite în şcoli, inclusiv a surselor de proveniență.

De asemenea, se va lansa o aplicaţie prin care oricine va putea să semnaleze abuzuri din orice şcoală din România.

Totodată, utilizatorii vor putea sesiza dacă reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor nu participă la întrunirile consiliilor de administraţie, dacă site-ul şcolii este nefuncţional sau nu prezintă toate informaţiile de interes public.

Legat de acest studiu, și de datele care au fost relevate, Ileana Mătrăgună, președinta Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din zona de vest, ne-a declarat:

”Din punct de vedere legislativ, termeni ca fondul școlii și al clasei nu există. Dar haideți să fim realiști!

Existența acestora datează de mai bine de 40 de ani. De multe ori a fost necesar pentru că învățământul nu a fost finanțat așa cum trebuia.

Se întâmplă să nu existe bani pentru un top de hârtie sau chiar pentru un pachet de cretă! La ora actuală, totul depinde de părinți, pentru că dascălii se feresc să mai ceară bani.

Vreau să precizez că am cunoscut unele cazuri în care din inițiativa părinților s-a exagerat cu pretențiile, aceștia neînțelegând că școala nu este mediul privat de acasă al copilului.

Doi la sută din salariu

În loc de fondul clasei și al școlii, acum părinții (cei care doresc) virează doi la sută din salariu.

Acest lucru este posibil prin intermediul asociațiilor de părinți. Există și alte forme de sprijinire a unităților de învățământ, cum ar fi sponsorizările și donațiile.

Rodica Marinescu, directoarea Școlii gimnaziale nr. 16 din Timișoara, ne-a precizat că în cadrul unității de învățământ pe care o conduce este constituită o asociație a părinților și prin intermediul acesteia părinții virează doi la sută din salariu pentru nevoile școlii.

”În decursul timpului, am primit și donații și sponsorizări, ceea ce ne-a ajutat. Recent am primit câteva computere”, a precizat Rodica Marinescu.

Nici la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timișoara nu se strânge fondul clasei și al școlii.

Se apelează la asociația părinților, prin care se virează procentul de doi la sută din salariu și se fac sponsorizări…

La Colegiul Național Bănățean se practică același model, însă Sorin Ionescu, directorul instituției de învățământ, a subliniat că banii pe care-i oferă școlii asociația de părinți sunt necesari pentru că unitatea de învățământ are nevoie de materiale consumabile, iar sumele care sunt alocate de autorități sunt insuficiente.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *