Bani mai mulți pentru sănătate și infrastructură în Timiș

spital Torontalului

După ce, timp de mulți ani, sub orice culoare a puterii politice, guvernele nu s-au uitat cu prea mult drag către Timiș, se pare că, la mijloc de 2015, cei de la Palatul Victoria și-au întors fața și către vestul țării.

„Ne-au criticat unii că nu suntem iubiți la București și am recunoscut-o și eu. Se gândeau că o ducem mai bine aici și că ne putem descurca din suc propriu, dar iată că lucrurile s-au schimbat și ministerul va finanța o investiție în sănătate”, a afirmat președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Titu Bojin, la lansarea proiectului de modernizare a ambulatorului de la Spitalul Județean din Timișoara.

Prima veste bună pe care a dat-o Titu Bojin a fost aprobarea, în cadrul comisiei interministeriale, a construirii unui institut oncologic regional, pe structura spitalului municipal care trebuia edificat în Calea Torontalului. Echipa de specialiști timișoreni în sănătate, care a pledat în comisie pentru institut, a obținut o valoare inițială a investiției de 119 milioane de euro, aceasta putând suferi modificări ulterioare.

Institutul va fi finanțat cu bani atât de la bugetul de stat, cât și de la cel județean sau timișorean. Titu Bojin a subliniat interesul acordat sectorului sanitar în ultimii ani, menționând că până la sfârșitul lunii septembrie va fi scos la licitație noul spital de psihiatrie de la Giroc și că a dus personal la guvern proiectul maternității care se dorește a fi construită lângă Casa Austria.

Aparatură de ultimă generație în ambulatorul Spitalului Județean
Proiectul în valoare de 52 de milioane de lei (42 de milioane reprezentând bani europeni nerambursabili) pentru modernizarea ambulatorului Spitalului Județean din Timișoara înseamnă, în principal, dotarea cu aparatură de ultimă generație.

Vor fi incluse în proiect cele șase ambulatorii de la Județean: cel de la sediul central al spitalului, de la Casa Austria, de la Ortopedie-Traumatologie, de la Clinica Bega, de la ORL Bega și de la Obstetrică-Ginecologie Bega. Considerat în 2010 prea scump pentru a fi finanțat din fonduri europene, proiectul a ajuns pe lista de rezervă, a mai fost ajustat, iar contractul de finanțare a fost semnat anul trecut.

Pentru a fi pus în practică, CJT a renunțat la alte două proiecte din fonduri europene, cel de construire a unei clădiri multifuncționale în locul fostului centru militar și cel de la Muzeul Banatului.

Proiectul de modernizare a ambulatorului de la Spitalul Județean din Timișoara are cea mai ridicată valoare din țară dintre investițiile de acest tip finanțate din bani europeni.

Cea mai mare sumă pentru drumuri din ultimii 22 de ani
Titu Bojin a reamintit că Timișul a primit cea mai mare sumă pentru echilibrarea bugetelor locale la rectificarea de buget: 92 de milioane de lei. O sumă importantă urmează să vină și prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care va contribui la finalizarea a 130 de proiecte ale comunităților locale, inclusiv a celor de infrastructură. Din cele 92 de milioane, 20,5 vor reveni CJT.
drum Ohaba
Instituția va mai aloca 30 de milioane de lei pentru drumurile județene, cumulându-se, astfel, din 2012 încoace – conform declarației lui Titu Bojin – „o sumă care nu s-a realizat în 22 de ani ca investiție în infrastructură”.

Sumele pentru localitățile Timișului vor veni direct de la Ministerul de Finanțe, fiind astfel eliminată veriga intermediară a consiliului județean, precum și negocierile aprige care aveau loc de obicei. Spre Timișoara, Lugoj, Ciacova, Deta, Făget și Sânnicolau Mare nu a fost îndreptat nici un leu, iar cea mai mare sumă – trei milioane de lei – a ajuns la Recaș.

Anchetatorii au apreciat ca nu se impune sistarea reparatiilor pe Drumul European 85, din zona localitatii buzoiene Mihailesti si nici decopertarea soselei, intrucit toate rezultatele dezastrului au fost filmate

În topul comunelor care au primit bani mulți se află Lenauheim, cu 2,51 milioane de lei, Sânmihaiu Român, cu 2,4 milioane, și Săcălazul, cu două milioane. Nu au primit bani la această rectificare comunele Balinț, Bara, Bogda, Brestovăț, Criciova, Curtea, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giera, Giroc, Livezile, Mănăștur, Nădrag, Ohaba Lungă, Pădureni, Pietroasa și Tomești.

 

Articolul complet, în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de vineri, 7 august!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *