Bani mai mulți, dar și noi rigori mai mari pentru tinerii fermieri

Tinerii care se instalează pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole pot atrage din acest an 70.000 de euro ca finanțare nerambursabilă pentru investiții. Până anul trecut, suma maximă contractabilă de către tinerii fermieri, prin submăsura dedicată lor din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), era de 50.000 de euro.

Suma crește la 70.000 de euro în cazul exploatațiilor agricole mari și la cel mult 60.000 de euro pentru cele de dimensiuni mai mici. Submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a suferit recent, însă, și alte modificări, noile reguli urmând să fie valabile pentru contractările realizate până la sfârșitul anului viitor, în timp ce plățile se vor putea efectua până la finele lui 2025.

Conform regulamentului privind tranziția la noua Politică Agricolă Comună, aprobat în decembrie 2020 de Parlamentul European, s-a extins pentru 2021 și 2022 aplicabilitatea cadrului legal prealabil. Ca umare, sumbăsura pentru tinerii fermieri, cu vârsta de cel mult 40 de ani, rămâne valabilă în următorii doi ani, însă pentru conformarea cu noile directive europene au fost modificate unele secțiuni. Este vorba despre revizuiri ale principiilor de selectare a beneficiarilor, astfel înct vor avea prioritate cei axați pe calitate, protejarea mediului, asociere și pe investiții care presupun construirea sau modernizarea de clădiri cu destinație agro-alimentară. Gestionarea eficientă a gunoiului de grajd, de pildă, va spori șansele aplicantului la finanțare. De asemenea, practicarea agriculturii de precizie, prin ttehnologii avansate, îi va aduce un punctaj suplimentar fermierului care solicită finanțarea.

Pentru perioada 2021-2022, bugetul aferent submăsurii 6.1 din PNDR este de o sută de milioane de euro. Pentru orice informații suplimentare legate de condițiile de finanţare, cei interesați pot contacta Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected]


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.