BANI FALŞI în vestul ţării! Atenție ce bancnote de 10 LEI primiţi rest la cumpărături! CUM LE RECUNOAŞTEŢI

Când a ajuns acasă de la cumpărături, o femeie a început să-și numere banii care i-au mai rămas. Atunci a descoperit, spre uimirea ei, că are în portmoneu o bancnotă de 10 lei care arăta diferit față de celelalte. Bancnota era falsă. O primise rest într-un magazin din Arad.

În fotografii se pot observa diferenţele dintre o bancnotă falsă şi una originală.

Pe parcursul lunii noiembrie, în diferite oraşe din vestul şi centrul ţării , s-au depistat bani contrafăcuţi, în toate cazurile bancnotele fiind în cupiura de 10 lei.

bancnote false

Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai „falsificate” bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor.

Escrocii folosesc, în ultima vreme, material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când banii falşi sunt amestecaţi într-un teanc cu bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată, riscă să fie păcălită.

Dacă descoperiți că sunteți în posesia unor bancnote false, anunțați imediat Poliția!

Citeşte şi:

Apare o nouă bancnotă. Ne priveşte şi pe noi. Vezi cum arată și când intră în circulație

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

22 thoughts on “BANI FALŞI în vestul ţării! Atenție ce bancnote de 10 LEI primiţi rest la cumpărături! CUM LE RECUNOAŞTEŢI

 1. Eu am văzut multe bancnote din fiecare prezentate mai sus… doar ca erau bune. Diferența fiind doar ca erau tipărite mai recent sau nu!

 2. dar daca ma duc totusi cu ei la politie? imi confisca si cei 10 lei.. mai bine ma duc cu el la un magazin mic.. si „nu stiu ca sunt falsi ” .

 3. Nici una din cele doua nu este falsa!!!
  Bancnotele de 10 ron sunt din serii diferite. cea de jos ( care ziceti voi ca e falsa) e perfect valabila! Intradevar e diferita putin de cea de sus , deoarece provine dintr-o serie foarte veche.

 4. eu tocmai AM PRIMIT ca si rest o BANCNOTA FALSA de 10 lei de la un magazin din Mosnita Noua. AM FOST SA O PREDAU POLITIEI, intrucat IN ACEEASI ZI AU FOST INCA PATRU PLANGERI de acest gen. mi se pare normal sa anuntam politia. pentru noi nu este o suma fenomenala pierderea celor 10 lei, insa nu mi se pare normal sa fie falsificatori care pun in circulatii mii de astfel de bancnote si sa nu fie trasi la raspundere

 5. Amândouă sunt perfect valide. Una este de emisiune 1 iulie 2005 și cealaltă 1 decembrie 2008, amândouă emisiuni fiind în circulație. Înainte de a afirma ca e falsa sau nu, verificați elementele de siguranță pentru cele 2 ediții. Și dacă va uitați bine pe site le BNR, cea emisa in 2008 si cele doua pensule cu auriu iar cea din 2005 nu le are, culoarea siglei bnr la 2005 este mai rosiatica… oricum, verificați toate elementele de siguranță cu atentie înainte de a face afirmații periculoase

 6. Am o intrebare: daca tot ati scris articolul, de ce nu ati scris si despre CARE sunt diferentele in poza, de exemplu? Eu am avut o data niste bancnote care pareau a fi.. hartie goala. Insa, cand le-am verificat la bec, toate elementele erau identice cu oricare alte bancnote din casa, de aceeasi suma.. Diferea doar anul si faptul ca una era mai noua, iar restul mai uzate.. Deci, cel putin in acest caz, care sunt diferentele?

 7. pe site-ul BNR sunt ambele bacnote din cele 2 editii
  daca va uitati atent o sa observati fff multe diferente
  bacnota aceea era buna doar ca era din misiunea 2005

 8. Pai daca v-ati fi uitat mai atenti la poze ati fi observat…sub codul acela scris cu rosu este sigla aceea cu pensule …pe bacnota originala sunt 3 pensule 1 alb si 2 cu auriu si al 2 defect care il au si este foarte usor de observat este culoarea unde este sigla cu banca cantionala accel punct este rosu in loc de albastru inchis ..sper ca am lamurit pe cineva si eu am gasit 3 bacnote

 9. Sper sa va lamuresc pe toti.NU SUNT FALSI.Prima bancnota de 10 lei este tiparita in 2008,iar cea de jos in 2005.Diferenta este ca cea din 2008 are si 2 pensule cu auriu.

 10. Asta se intampla cand STATUL ROMAN prin aparatul sau nu este in stare sa scoata 2 editii de bancnote cu elementele de identificare aceleasi. Nici macar la aceste lucruri de o importanta majora nu sunt seriosi.
  Pentru Romania aceste lucruri sunt perfect normale.
  Bataie de joc pe banii cetatenilor si nimeni nu vede si nimeni nu ia masuri.

 11. De ce nu se da un comunicat de presa cu aceste detalii? Au inebunit toti cu banii falsi care defapt sunt buni. E normal sa nu ti se ia banii pe motiv ca sunt falsi cand acestia sunt buni?
  Isarescule…. iesi la interval si desteapta lumea cu prostia ce ai facut-o!!!

Lasă un răspuns