Bani aruncaţi pe fereastră în detrimentul copiilor. Ce le transmit medicii timişoreni tinerelor mame

alaptare 1

”În orașele României numărul copiilor nealăptați la sân este cel mai mare din Europa. În procente, în marile orașe, doar 15-20 la sută dintre copii sunt hrăniți la sân în primele șase luni de viață, adică pragul minim acceptat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care recomandă ca micuții să beneficieze de laptele matern până la împlinirea vârstei de doi ani”, a precizat medicul pediatru timișorean Mihai Gafencu, vicepreședintele Organizației ”Salvați Copii” România și președinte al filialei Timiș.

Pentru a cunoaște beneficiile alăptării atât pentru copil, cât și pentru mamă, ”Salvați Copiii” și Nutricia Early Life Nutrition Foundation au invitat 100 de femei gravide la o discuție cu specialiști în neonatologie și pediatrie, dar şi cu moașe și asistente.

”Sunt mai multe cauze pentru care copiii nu sunt hrăniți la sân: bebelușii nu sunt așezați în maternități la pieptul mamei imediat după naștere, nu sunt cazați în același salon în primele zile de viață, iar asistentele nu mai vin la domiciliu pentru a consilia mama și a o învăța cum să alăpteze. Mai mult, unii confrați recomandă completarea alimentației cu lapte artificial pe motiv că cel matern nu ar fi suficient pentru cel mic, afirmațiile lor fiind exagerate. Așa s-a ajuns ca doar una din cinci mame să mai alăpteze, un lucru anormal într-o țară nu foarte bogată, în care banii sunt cheltuiți pe alimentație artificială, renunțându-se la un dar natural atât de benefic pentru cei mici”, susține Mihai Gafencu.

Avantajele alăptării, de necontestat

Medicii timișoreni recomandă proaspetelor mămici să-și hrănească micuții la sân și să ignore sfaturile venite din partea cunoscuților cum că laptele matern ar fi insuficient și mai puțin bogat în elemente esențiale. În realitate, în laptele de mamă există aminoacizi care nu se găsesc în nici o formulă și care formează inteligența copilului. Mai mult, alăptarea creează un atașament profund al bebelușului față de mama sa, fapt ce contribuie la dezvoltarea unei inteligențe emoționale superioare. De asemenea, pe perioada în care este alăptat, copilul e ferit de orice boală a avut mama în trecut, iar imunitatea sa se dezvoltă.

Totodată, mamele care alăptează se refac mai repede după naștere, scapă mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii și prezintă un risc mai redus de a face cancer la sân.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *