Bănățenii, cei mai… lucizi români

Bănățenii sunt cei mai abstinenți români în ceea ce privește consumul de alcool, cel puțin așa arată studiul realizat pentru anul trecut de Institutul Național de Statistică. Potrivit acestuia cantitățile medii lunare de persoană totalizează 2,014 litri, sub media națională de 2,513 litri. În cei aproximativ doi litri de băutură consumați lunar de un bănățean intră vinul, berea și țuica, fiind însă preferată licoarea pe bază de orz și hamei. Cantitățile au fost calculate pe persoană indiferent de vârstă, ceea ce înseamnă, desigur un consum mai mare în cazul adulților.

Conform cercetării, în medie, o persoană bea în decursul a 30 de zile trei sticle de bere de 500 de mililitri, două pahare de vin și patru ștampluri (50 de mililitri) de răchie. Prețul mediu lunar plătit de o persoană pentru această ”îndeletnicire” se situează la puțin peste opt lei, cele mai mari costuri înregistrându-se la bere – în jur de cinci lei. În România, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Oltenia (3,658 litri), regiune urmată de Moldova (2,940 litri).

România se află printre primele cinci ţări din Europa privind consumul de alcool, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 2016, iar potrivit specialistilor acest obicei afectează la fel de puternic, atât la nivel mental cât și fizic.

Chiar dacă părerile sunt mereu împărţite când vine vorba despre efectele benefice sau, dimpotrivă, dăunătoare ale consumului de alcool, întotdeauna excesele s-au dovedit a fi nocive, atât pentru organism, cât şi pentru siguranţa celor din jur.

Potrivit studiilor, consumul moderat pare să fie bun pentru inimă și sistemul circulator și protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Excesul de alcool reprezintă însă principala cauză a accidentelor rutiere, dăunează inimii și ficatului, poate afecta sănătatea copilului nenăscut dacă este consumat în timpul sarcinii, crește șansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violență sau agresivitate în relațiile interumane.

Ingredientul activ din băuturile alcoolice, etanolul, poate afecta organismul în moduri diferite. Acesta influențează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară și ficatul, afectând însă și nivelurile lipidelor (colesterol și trigliceride) și insulina din sânge, provocând de asemenea inflamații și coagularea sângelui. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea și coordonarea mișcărilor.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 Răspunsuri “Bănățenii, cei mai… lucizi români

 1. ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!

 2. „Bănățenii, cei mai… lucizi români”

  🙂

  Da?!… Rezultatele recente – vezi topul primelor 50 de licee din Romania pe anul 2017, in care Timisul si Carasul nu sunt prezente nici macar cu un singur liceu – infirma cu totul aceasta „luciditate”.

  1. La noi nu se dau bani la profesori , vezi tu la olteni , beau mai mult de 3,600 litri , daca ar fi ajutorul social mai mare ar bea ei mult mai mult , dar poate se lasa de baut daca pierd pesedistii … ajutorul social va disparea , dar pot sa vina oltenii in Banat la sapat gradini .

   1. Care „bani la profesori”, mai, banatean tampit?! E vorba de subiecte de examen la nivel national, supraveghere stricta (video) si este foarte dificil pentru elev sa se „inspire”. Oltenii si muntenii sunt directorii din multinationale (adica sefii tai, daca nu cumva esti un somer parlit din MAhala, cum banuiesc), iar „la sapat gradini” in Banatustan vin (dupa cum ai aflat recent din presa locala) bozgorii din Mongolia vecina. Si este normal ca directorii de multinationale sa fie alesi din Sudul tarii – uita-te la rezultate: 38 de licee din „Top 50” sunt din Sud, 6 din Moldova si alte 6 din Ardeal. Din Banat? Zero. De aceea tu, daca o sa reusesti sa te angajezi (prin mila vreunui director oltean sau muntean de la vreo multinationala), tot la munca de jos o sa ajungi.
    Te-ai trezit tu din betie, sa comentezi…

Lasă un răspuns