Balul Bihorenilor – petrecere mare la Timişoara

Balul Bihorenilor – petrecere mare la Timişoara

Comunitatea bihorenilor din Timişoara strânge rândurile pentru organizarea celei de-a XXVI-a ediţii a Balului Bihorenilor. Evenimentul va avea loc duminică, 30 octombrie 2022, cu începere de la ora 13, la Cantina Politehnica din Complexul Studentesc.

Născută la Timişoara în jurul unui grup de absolvenţi ai Liceului Samuil Vulcan din Beiuş, dorinţa de a se întâlni şi a se bucura împreună a fost şi a rămas mobilizatoare până astăzi, materializată în această întâlnire anuală.

O poveste în dulcele grai al bihorenilor o spune doamna Doina Man, al cărei text l-am lăsat neatins:

“Totul a pornit în primăvara lui 1994, când un grup de prieteni vulcanisti, foști elevi ai Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș ne-am adunat la o ieguță( sticluță) dă pălincă, o strâjauă( felie ) dă pită ( pâine), un dărab ( bucată) dă clisă ( slănina) cu ceapă bătucită în șthergură ( prosop)!

Eram de ceva vreme în Timișoara, unii mai tineri, pe la scoli, alții cu familie și deja cu copii dar nu am dat nici o clipă uitării că rădăcinile noastre sunt bine înfipte în pământul Bihorului iar semințele semănate au dat roade f o a r t e bogate!
Ne-am luat energia de la munți, cursul lin și curat de la Crișuri și popisiți pe malurile Begăi am continuat sa semănăm și sa creștem mlădițe bihorene!

Din dragostea noastră, cu bucurie și pricepere am organizat „Balul Bihorenilor ” care acum este la a 26-a ediție consecutivă ( excepție cei 2 ani stiuti!).

Ne bucurăm ca ni s-au alăturat, la cântec și joc și alți prieteni din diverse zone ale țării!

CITEŞTE ŞI: Premieră! Tehnologie ecologică din Norvegia, pentru reabilitarea drumurilor dintr-o comună timișeană

Din 30 octombrie 2022, când este ziua balului, deja gândul ne zboară spre anul ce vine și spre Timișoara noastră dragă ce vrem să o intregim, ca și Capitala Europeană a Culturii 2023 și cu prezența noastră, pentru a face cunoscut și mai bine portul popular, muzica și „danțurili” Bihorului și nu în ultimul rând, dragostea bihoreanului „păntru prethinii” (pentru prietenii) lui!“

Meniul şi muzica vor fi, evident, specifice Bihorului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *