Băiat paralizat după ce a fost înțepat de o căpușă, adus de urgență la Timișoara

Primul copil din România considerat suspect de hepatită de origine necunoscută are de fapt boala Wilson. Cum se manifestă

Un băiat în vârstă de 14 ani din Arad a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara după ce a paralizat în urma unei mușcături de căpușă. Inițial, medicii arădeni nu au bănuit nimic și au căutat să investigeze cauzele care au dus la paralizia instalată brusc la băiat.

A fost motivul pentru care acesta a ajuns la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, unde i s-au făcut testele serologice pentru boală Lyme (borelioză), iar rezultatul a fost pozitiv.

”Noi am făcut alte teste care au ieșit negative. Din fericire, tratamentul cu antibiotic pentru neuroborelioză a dat rezultate. Băiatul poate merge acum, doar sprijinit. Suntem încrezători. Pacientul va fi externat curând urmând să meargă la Dezna pentru recuperare. Va urma tratamentul cu antibiotic timp de o lună. Sper să nu rămână cu sechele”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș”.

Boala Lyme este semnalată de obicei la 30 de zile de la momentul mușcăturii de erupție cutanată roșiatică circulară în jurul înțepăturii, febră, oboseală și dureri de cap.

Specialiștii susțin că afecțiunea poate avea manifestări cardiace (miocardite), neurologice (dureri pe nervii periferici și parestezii) sau articulare (artrite). Toate aceste suferințe sunt tratabile, foarte rar survenind decesul. Boala poate fi prevenită prin administrarea tratamentului profilactic.

”În perioada 6 iunie – 7 iulie, 97 de timișeni s-au prezentat în unitatea noastră după ce au fost înțepați de căpușe. Lor li s-a prescris tratament cu antibiotic timp de o zi pentru a preveni îmbolnăvirea cu boală Lyme”, a precizat Virgil Musta.

Creșterea de trei ori, în anul 2010, a incidenței bolii în țara noastră, comparativ cu perioada precedentă, a determinat introducerea sistemului de supraveghere, datele fiind centralizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, cu scopul de a obține informații epidemiologice care, analizate, să permită o înțelegere mai corectă și recomandarea de măsuri de sănătate publică.

Datele oficiale arată că, anul trecut, 1.190 de persoane au intrat în sistemul național de supraveghere, iar în peste 500 de cazuri diagnosticul a fost confirmat prin analize de laborator. Specialiștii susțin că, anul trecut, numărul cazurilor suspecte a înregistrat o creștere de 42 la sută față de 2017. Cei mai mulți pacienți au aparținut grupelor de vârstă 5-9 ani și 25-34 de ani. O proporție mai mare de cazuri intrate în sistemul național de supraveghere au avut domiciliul în mediul urban, posibil datorită unei mai bune informări, precum și unei accesibilități și adresabilități mai crescute la serviciile medicale.

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să aibă grijă atunci când aleg să meargă în astfel de locuri și să se protejeze. Astfel, se recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele. Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv capușele. De asemenea, specialiștii recomandă, la întoarcerea din natură, efectuarea unui duș și inspectarea cu atenție a tegumentelor, în special în zona inghinală.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *