Bacșișul din baruri şi restaurante va fi impozitat. Cum se va proceda

Un proiect de act normativ, aflat în dezbatere, va reglementa înregistrarea și fiscalizarea bacșișului. Măsurile Ministerului de Finanțe sunt luate la cererea industriei de turism, conform ministrului Eugen Teodorovici.

În această propunere legislativă este definit bacșișul pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație și al asigurării fiscalizării acestuia.

Se instituie obligația evidențierii bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card, numerar, substitute de numerar).

Evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu va fi obligatorie pentru livrările la domiciliu. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.

De asemenea, se instituie obligația operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conține rubrici destinate alegerii de către  client, a nivelului bacșișului pe care acesta dorește să îl ofere.

Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între zero și 15 procente. Operatorul economic va fi obligat să distribuie sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în  contabilitate pe seama conturilor de datorii în mod distinct.

În cazul în care plata contravalorii consumației se face prin ordin de plată și se emite factură, bacșișul se evidențiază distinct pe aceasta. Este lăsată la opțiunea operatorului economic, posibilitatea marcării bacșișului pe același bon fiscal cu bunurile livrate (serviciile prestate) sau pe un bon fiscal distinct, în funcție de situația de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacșișului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal. Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.

Pentru salariat, sumele provenite din bacșiș sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Bacșișul din baruri şi restaurante va fi impozitat. Cum se va proceda

  1. pasarea malai viseaza…baccisul pe hartie, valoare zero;cel din buzunarul chelnarului…real!!!—p.s.–sindicatu’ cersetorilor cere sa li se conteze zilele de ‘lucru’ ca vechime la pensie…

Lasă un răspuns