Avertismentul făcut de specialiști. Ce substanțe generează cancerul

Un carcinogen este o substanţă încadrată de specialişti ca producând cancer. Poate fi vorba despre o substanţă existentă în aer, parte a unui produs pe care îl utilizezi pentru a face curat sau o chimicală adăugată în mâncarea sau băutura procesată.

Simplul contact cu un carcinogen nu înseamnă că automat vei face cancer. Riscul de a dezvolta această boală depinde de foarte multe alte lucruri, printre care de cât de mult timp ai fost expus la acel carcinogen, de zestrea ta genetică etc.,potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

CITEȘTE ȘI. Ion Țiriac încheie marea afacere! Mega-lovitura dată de cel mai bogat român – Sumă fabuloasă

– Tutunul ocupă primul loc în topul substanţelor carcinogene. Nu are importanţă dacă eşti fumător pasiv sau activ, 70 de chimicale existente în tutun sunt încadrate drept carcinogene pentru că produc modificări la nivelul ADN-ului. Chiar şi fumătorii de ţigarete „uşoare“ au aceleaşi riscuri precum ceilalţi fumători, astfel că singura metodă de siguranţă rămâne renunţarea la acest obicei.

CITEȘTE ȘI: Cutremurător. Elevă abuzată sexual ani în șir de iubitul mamei

– Radonul este un gaz care în mod normal se găseşte în natură, unde este inofensiv. Dacă însă concentraţia sa creşte într-un spaţiu închis şi este inspirat, ajunge în plămâni şi îi distruge. Acesta este prima cauză de cancer de plămâni la nefumători. Radonul nu se poate vedea sau mirosi, însă există teste speciale care pot măsura nivelul în interiorul unei case, de exemplu.

– Azbestul, un mineral fibros din grupa silicaţilor, folosit mai ales în construcţii – odată ajuns în plămâni produce cancer. Persoanele care intră la serviciu în contact cu acesta trebuie să poarte costum special de protecţie, iar dacă aveţi un acoperiş la casă care conţine azbest e nevoie să-l îndepărtaţi urgent.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanca Brigitte s-a răzgândit: „Nu mai vreau să divorţez”

– Prăjelile sunt şi ele pe listă. Anumite legume bogate în amidon precum cartofii, atunci când sunt prăjite, coapte sau fripte mult timp şi la temperaturi înalte formează o substanţă chimică numită acrilamidă. Această substanţă este conţinută şi în chipsuri şi biscuiţi, cafea sau pâine prăjită. Potrivit EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară – acest compus este genotoxic şi carcinogen putând să deterioreze AND-ul şi să provoace cancere. Potrivit aceleiaşi surse, cei mai expuşi sunt copiii.

. Razele ultraviolete care provin de la soare sau de la solar se absorb prin piele ducând la mărirea riscului de cancer. Poluarea şi modificările climatice au redus stratul de ozon făcând aceste raze mult mai puternice. În consecinţă, este necesar să te protejezi prin creme, ochelari de soare, îmbrăcăminte adecvată şi, nu în ultimul rând, prin evitarea saloanelor de bronzat, conform exquis.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns