Avertisment MAE pentru cei care au vacanțe programate în Grecia. Vezi ce pagini de Internet și numere de telefon au la dispoziție turiștii. UPDATE: Dezastru fără precedent. Peste 70 de morţi şi numărul acestora este în creştere!

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat destinat tuturor cetățenilor români, inclusiv celor din vestul țării, care au antamate vacanțe în Grecia, în care avertizează că vremea va fi deosebit de rea, cu temperaturi în scădere, averse de ploaie și furtuni însoțite de grindină.

MAE informează că zonele cele mai afectate vor fi Thessalia, Sporades, Evia, nordul Mării Egee, treptat nordul Greciei, orașul Salonic și partea Centrală, vestul Peloponezului, Attica, orașul Atena.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://atena.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

 

UPDATE 1: Bilanţul în urma incendiilor din Grecia a ajuns la cel puțin 60 de morți și 150 de răniți

Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din Grecia a urcat peste 60 după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, au anunţat astăzi autorităţile.

Cele 26 de trupuri neînsufleţite au fost găsite în apropierea oraşului-port Rafina, conform reprezentanţilor Crucii Roşii şi viceprimarului regiunii, Girgos Kokkolis.

Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor.

Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vântului a scăzut.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu sau în maşină.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani.

Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

 

UPDATE 2: Dezastru fără precedent în Grecia: peste 70 de morţi şi numărul acestora este în creştere!

Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile capitalei Greciei a trecut de 70 după ce au fost descoperite alte zeci de cadavre, au anunţat autorităţile. Peste 200 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică.

26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului, altele prin maşini.

Ca o ironie a sorţii, toţi aceşti oameni se aflau la doar 30 de metri de mare. Din păcate pentru ei, o stâncă le-a blocat posibilitatea de a se arunca în apă şi şansa de a rămâne în viaţă.

Deocamdată, autorităţile NU au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români. Din convorbirile telefonice pe care le-am avut cu o serie de familii aflate în Grecia în vacanţă, am aflat că au reuşit să depăşească zona afectată” a transmis, din Grecia, pentru Radio Reşiţa, Veronica Todor

 

text: stiripesurse.ro

agerpres.ro

radioresita.ro

foto: b1tv

0 Comments

No Comment.