Avertisment de inundații în România! S-a emis mesaj Ro-Alert: Populația, obligată să se autoevacueze

Anunţ de la hidrologi: Cod portocaliu de inundații în două judeţe din vestul ţării

Alertă în România după ultimele zile de căldură extremă. Se pare că zăpada s-a topit brusc și a crescut debitul unui râu important din țară. Oamenii au primit mesaje Ro-Alert în care li se cere să se autoevacueze. Situația pare să se complice în județul Cluj.

CITEȘTE ȘI: Un nou maraton de vaccinare, la Timișoara

Cota de siguranţă de pe Someşul Rece a fost depăşită din cauza precipitaţiilor şi a topirii zăpezii în ultimele zile. Astfel, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj s-a reunit în noaptea de duminică spre luni şi s-au decis măsuri pentru a evita inundarea Defileului Someşului Rece, conform capital.ro

Avertizare RO-ALERT de autoevacuare

S-a emis mesaj Ro-Alert în mai multe zone, cerându-se populaţiei să se autoevacueze.

”Pe parcusul nopţii trecute a fost înregistrată o creşere a acumulării apei în barajul Someşul Rece I, situat în Defileul Someşul Rece, peste cota de siguranţă a acestuia, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte. A fost constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul judeţului Cluj, alături de specialişti din cadrul Hidroelectrica şi reprezentanţi ai autorităţilor locale s-au deplasat la faţa locului, pentru a evalua situaţia şi eventualele pericole care ar putea fi pentru populaţia din zonă”, a transmis, luni, ISU Cluj.

Sursa citată a precizat că au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducţiunile suberane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s.

Avertismentul ISU Cluj

”Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafaţă, fiind înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare. Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sitemul RO-Alert către terminalelel mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Şomeşul Rece, între localităţile Măguri- Răcătău şi lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populaţiei să ia măsuri de autoevacuare din zonă”, a mai transmis ISU.

Sursa citată a explicat că, din fericire, creşterea nivelului de acumulare s-a oprit, iar în aceste momente este în scădere, iar locuinţele şi locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranţă. La faţa locului comisia de specialitate, evaluează în contiunare situaţia privind eventualele modificări care pot să apară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns