Avertisment. Creșterile salariale provoacă deja efecte în economie

Creşterile salariale din ultima perioadă, precum şi informaţiile privind viitoarele majorări, au început deja să provoace efecte în economie, avertizează oamenii de afaceri.

Pentru a acoperi cheltuielile la buget, Guvernul a găsit diferite soluţii iar primele care au avut de suferit au fost companiile profitabile ale statului. Patronii se tem însă că lucrurile nu se vor opri aici. Cea mai bună soluţie ar fi însă o creștere a productivității economiei, recomandă Banca Naţională a României.

”Acest Guvern trebuie să înțeleagă că trebuie să apese pe mai multe pedale. Nu se poate înainta doar cu salariile. Riscul cel mai mare e să ajungem în situaţia unui guvern, oricare, care să dea cu o mână şi să ia cu două. Raportul salarii – productivitate nu se face în niciun cabinet din lume sau în România, ci pe piaţă”, spune Adrian Vasilescu, reperzentant BNR.

Guvernul a început deja să adopte măsuri pentru a face rost de bani la buget, deocamdată de la companii. La începutul anului a hotărât ca 90% din profitul firmelor de stat să ajungă în vistieria Finanţelor. O altă sursă de fonduri va veni din păstrarea taxei de 60% pe veniturile suplimentare obţinute de companiile de gaze, adică peste un miliard de lei.

În plus, companiile de stat vor trebui să verse la buget toţi banii din rezerve, care ar fi trebuit folosiţi pentru investiţii. Însă lucrurile nu se vor opri aici, se tem oamenii de afaceri.

”Prevedem că pe perioada urmatoare este posibil să vedem o acțiune asupra sistemului privat de pensii și mai târziu să vedem o reinterpretare a cotei unice”, spune Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Soluţia ideală ar fi ca statul să colecteze mai mulţi bani din taxe şi impozite, mai ales că România este codaşa Europei când vine vorba de încasări.

”Este spațiu de manevră foarte redus pentru politica bugetara și politica fiscală întrucât avem cele mai scăzute venituri fiscale din UE. Anul trecut, 26% din PIB, este enorm de puțin”, spune Daniel Dăianu, membru CA al BNR.

În primele două luni, încasările din taxe şi impozite au fost de 20,8 miliarde de lei, adică mai mici, cu aproape 6% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Avertisment. Creșterile salariale provoacă deja efecte în economie

  1. Lasa domle ca ne imprumutam pe la FMI promisiunile sant promisiuni si PSD -ul l-e respecta cu orice pret nu se face el de ras ca maine poimaine vin prezidentialele si la jiltul presedintelui aspira LIVIUS 1 DE TILEORMAN

Lasă un răspuns