Avertisment al epidemiologului timișorean Emilian Popovici: virusul sinciţial respirator, gripa și COVID ar putea crea „furtuna perfectă”

Medicamentele pentru slăbit - bune sau rele? Explicațiile medicului timișorean Emilian Popovici

Avertisment al epidemiologului timișorean Emilian Popovici: virusul sinciţial respirator, gripa și COVID ar putea crea „furtuna perfectă”

Medicul epidemiolog timișorean Emilian Damian Popovici a recomandat populaţiei să se vaccineze antigripal în această perioadă pentru că din decembrie se aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii generate de virusuri gripale, transmite Agerpres.

„Circulaţia virusurilor gripale a fost scăzută în 2020 pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de SARS-CoV 2. şi a crescut uşor în activitate la finalul anului 2021. (…) Din păcate, ne vin semnale, din multe direcţii avizate, putem spune chiar alarme, cu privire la epidemii cu o anvergură mai mare decât în anii trecuţi, generate, în principal, de virusurile sinciţial respirator şi gripal, conform observatornews.ro.

Ultima alarmă este de ieri, trasă de Academia Americană de Pediatrie, care a cerut Guvernului american declararea stării de urgenţă la nivel naţional din cauza problemelor legate de infecţiile generate de cele două virusuri.(…) Iată că nu mai ridică probleme virusul SARS-COV 2, ci virusurile sinciţial şi gripal. Ceea ce se întâmplă pe continentul nord-american se poate translata în Europa şi implicit la noi.

În pandemia de SARS-CoV2, când spuneam că în Europa de Vest se întâmplă ceva, la două săptămâni după aceea aşteptam ca lucrurile să apară şi în România”, a spus Popovici, conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, în cadrul mesei rotunde online „Post Covid în specialităţile medicale. Noul sezon gripal”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

El a subliniat că „nimeni nu urmăreşte să declanşeze teama”, ci a explicat că „este mai bine să fii pregătit, să poţi să iei măsuri în timp util, decât să gândeşti că lucrurile nu vor evolua atât de nefavorabil şi să fii surprins de consecinţe absolut nedorite, consecutive”.

CITEȘTE ȘI: Decizie definitivă a ÎCCJ: Starea de alertă din România a fost prelungită ilegal/ Certificatul verde era inutil

„Virusurile sinciţial respirator şi gripal au beneficiat de mai multă atenţie din partea specialiştilor pentru că anul acesta au apărut cu mult mai repede decât în anii prepandemici şi se răspândesc foarte rapid. Virusul sinciţial respirator are o evoluţie sezonieră, cu număr maxim de cazuri, în lunile ianuarie, februarie, pe continentul nord american, acum devansul fiind de câteva luni”, a arătat Popovici.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Avertisment al epidemiologului timișorean Emilian Popovici: virusul sinciţial respirator, gripa și COVID ar putea crea „furtuna perfectă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *