Aventuri printre şanţuri şi obstacole

Orice pieton care trece prin Timişoara se poate antrena, în drumul său, pentru o competiţie sportivă cu obstacole. Maşini parcate pe trotuar, autovehicule care circulă pe locurile destinate pietonilor şi, de ceva timp, maldăre de pământ, şanţuri nesemnalizate corespunzător şi diverşi stâlpi, reprezintă doar câteva dintre „barajele” întâlnite de pietoni.

În Timişoara, locurile umbroase de pe trotuare sunt, de obicei, ocupate de maşini, pietonilor rămându-le să… gâfâie de cald pe unde apucă. Este cazul unui autoturism parcat pe trotuar în zona Hotelului Continental, deşi locuri de parcare, cu plată ce-i drept, există.

masina la umbra

Probabil că poliţia ar apărea de urgenţă dacă un pieton şi-ar monta o bancă în mijlocul carosabilului să se odihenască puţin. Nu este cazul şi invers, când şoferii parchează pe trotuare.

Un alt conducător auto şi-a oprit maşina, zilele trecute, în faţa intrării în magazinul Bega, pe trotuar. Pietonii nu aveau decât să se înghesuie în şir indian pe lângă vehicul (foto sus).

Dacă mulţi dintre timişoreni s-au obişnuit cu vehiculele parcate pe trotuare, şanţurile săpate în mai tot oraşul îi pun într-un real pericol. Aproape nici un şanţ nu este semnalizat corespunzător, pe jos găsim împrăştiaţi stâlpi din metal, iar maldăre de pământ sunt aşezate în mod dezordonat. Se pare că muncitorii nu s-au gândit nici măcar o clipă la pericolul la care îi expun pe pietoni.

trotuar

În toamna lui 2015, în Cluj-Napoca, un nevăzător a căzut într-un şanţ nesemnalizat corespunzător, suferind răni grave. Desigur, autorităţile locale nu iau în calcul o asemenea nenorocire, poate tocmai pentru că ani la rând i-au antrenat pe timişoreni. Din păcate, când ies din casă, timişorenii, indiferent de vârstă, se pregătesc să dea piept cu neprevăzutul…

0 Comments

No Comment.