
Călătoria cu trenul este, pentru fiecare român care circulă pe rutele patriei, o oportunitate de a deveni scriitor de SF. Asta pentru că fiecare călător are (ne)șansa de a fi protagonist în episoade care par desprinse dintr-un serial tragi-comic, dar și științifico-fantastic.
Să ne amintim doar de episodul din vară când locomotiva unui tren s-a desprins de vagoane iar călătorii au rămas în câmp, în apropierea localității Radomirești, mai mult de o oră, până când mecanicul de pe locomotivă și-a dat seama că a rămas fără vagoane și locomotiva s-a întors după călători…
Zilele trecute, o timișoreancă și-a cumpărat un bilet pentru trenul care circulă pe ruta Timișoara-București, dorind ca vineri să plece spre sora sa din Capitală. De la agenție i s-a spus că trenul nu va mai pleca la ora 5,30 ca de obicei, ci la 7,06 și, cu toate că a cerut informații suplimentare despre această schimbare, nu i s-a menționat faptul că trenul urmează să oprească în Crușovăț, iar de acolo până la Orșova, călătorii să fie transportați cu autocare.
”Soțului meu i-a fost scos recent ghipsul de la picior, pentru că l-a avut rupt. Pe mine mă ajută cineva să ne urcăm în tren. Dacă știam că urmează să ne transbordăm într-un autocar până la Orșova, apoi iar în tren, nu știu dacă mai plecam. Poate decideam să amân călătoria. Nu mi se pare normal”, spune femeia
Reprezentanții CFR i-au spus să-și ia mai puține bagaje, pentru a se descurca mai ușor. Mai că nu i-au spus femeii să lase toate bagajele acasă și, la cei 75 de ani ai săi, să-și ia în cârcă soțul și să-l ducă la autocar. Atitudinea angajaților CFR față de călători, clienții lor, nu poate fi scuzată, cu atât mai puțin ascunderea adevărului.
Este inadmisibil ca un călător să nu fie informat că trenul nu va circula direct până la București și că oamenii vor fi nevoiți să se urce în autocare pentru a parcurge o bucată de drum. Este dreptul clienților CFR să știe, înainte de a-și cumpăra biletele, la ce se așteaptă.
”Sper totuși, să se schimbe ceva la CFR. Am văzut că ministrul a demis directorul. Poate ne îndreptăm într-o direcție bună”, își face speranțe timișoreanca. ”Culmea, știa că vin la Deva și totuși acest tren a întârziat o oră”, a spus Felix Stroe, ministrul transporturilor, referindu-se la Marius Chiper, directorul Companiei Naționale Căi Ferate România.
În acest caz însă nu a fost vorba despre ministrul transporturilor, pentru a se lua vreo măsură. La fel cum nu a fost nici în cazul syrorii protagonistei istorisirii noastre care, povestește timișoreanca, a avut o altă aventură nedorită cu trenul dinspre București spre Craiova, care i-a lăsat pe călători în… câmp, aceștia fiind nevoiți ca, pe timp de noapte, să-și găsească singuri drumul spre gară.