Autostrada Lugoj-Deva, blocată de… urşi

ursi autostrada

„Câinii latră, ursul trece“, ne asigură înțelepciunea populară, într-un proverb care nu se aplică însă nicicum pe autostrada Lugoj-Deva. Șoseaua de mare viteză care unește cele două municipii despărțite de aproximativ o sută de kilometri bate pasul pe loc tocmai pentru că… ursul nu trece sau, mai exact, nu trece încă.

Deşi e considerată ca o autostrada cu cele mai multe probleme la capitolul autorizații, artera așteaptă încă demararea procedurii de achiziție publică aferentă tunelurilor pentru urși, animalele având rezervat accesul de-a crumezișul autostrăzii pe sectorul E2 din lotul 2. Nici ulterior, însă, lucrurile nu se vor rezolva cât ai bate din palme, căci durata construirii tunelurilor este estimată la doi ani. Ce-i drept, nici secțiunea E1 nu duce lipsă de probleme, aici fiind necesară finalizarea procedurii de expropriere pentru suprafeţele suplimentare aferente.

De altfel, lotul 2, realizat în proporţie de aproape 40 la sută de către italienii de la Salini, duce dorul a tot soiul de patalamale, lipsind nu numai autorizaţia de construire pentru secţiunile A, B, C, D, E1 şi alte suprafeţe suplimentare, ci și acordul de mediu revizuit. Nici pe lotul 3, realizat aproape pe jumătate de către asocierea Teloxim Con – Comsa – Aldesa Construcciones – Arcadis Eurometudes, lucrurile se prezintă altfel, lipsind și aici autorizații de construire pentru mai multe secțiuni.

Pe un alt tronson, alte belele. Lotul 4, finalizat și el aproape pe jumătate de Spedition UMB, este „curentat“ de stâlpii de electricitate, existând probleme de relocare a liniilor de înaltă tensiune care au blocat lucrările la viaductul Brănișca (între Ilia și Deva).

Desigur, nu lipsesc nici aici problemele birocratice, acordul de mediu și autorizațiile de construire pentru unele secțiuni strălucind prin absență. În plus, excavațiile efectuate de constructor la baza versantului din zona Brănişca au afectat stabilitatea carierei din zonă.

Este de presupus, așadar, că va mai curge destulă apă pe Timiș până când, strangulată între birocrație și… ursărie, autostrada Lugoj-Deva va fi practicabilă pentru șoferi, de la un capăt la altul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns