Autoritățile locale nu pot demola sau reloca Monumentul Ostașului Român

Autoritățile locale nu pot demola sau reloca Monumentul Ostașului Român

Autoritățile locale nu pot demola sau reloca Monumentul Ostașului Român

Timișoara se confruntă cu probleme de sistem, de la austeritate bugetară la proasta gestionare a unor societăți din subordinea administrației locale.

În ciuda realităților care îi deranjează pe timișoreni, de la incertitudinea termoficării, la parcări, transport public și până la “jungla urbană” din parcuri și alte zone verzi din proprietatea publică, autoritățile și două ONG-uri au decis că marea problemă a Timișoarei este soarta Monumentului Ostașului Român, aceasta fiind denumirea actuală, din Parcul Central.

O dezbatere publică, pe tema mutării sau demolării ansamblului statuar a avut loc miercuri, 17 mai 2023. Au participat reprezentanți ai ONG-urilor inițiatoare, ai societății civile, dar și Dominic Fritz, primarul Timișoarei precum și prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

CITEȘTE ȘI: Haos în trafic şi în parcări la Timişoara!

Dezbaterea s-a ținut doar de dragul dezbaterii și al declarațiilor politicianiste, pentru că nici primăria și nici prefectul nu pot lua vreo decizie în privința statuii, deoarece legea cere efectuarea unui un studiu istoric, realizat de un expert certificat, dar și aprobarea scrisă a Ministerului Culturii dar și de o aprobare din partea Ministerului Apărării Naționale.

Prefectul îi cere primarului să mute statuia

Reprezentantul guvernului în Timiș, prefectul Mihai Ritivoiu, s-a declarat extrem de hotărât să mute Statuia Ostașului Român de pe amplasamentul din centrul Timișoarei. El i-a cerut primarului orașului să demareze operațiunile în vederea mutării monumentului într-o altă locație, pe motiv că simbolistica ar fi glorificarea ostașului sovietic. Doar că reprezentantul guvernului s-a grăbit puțin și a omis partea de legalitate.

“Solicit mutarea fostei Statui a Ostaşului Sovietic din Parcul Scudier din Timișoara. Am participat la dezbaterea organizată de Inițiativa Timişoara şi de Societatea Timişoara cu privire la soarta Monumentului Închinat Ostaşului Român, fostă Statuie a Ostaşului Sovietic.

Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu.

Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva.

Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl inchină ostaşului român.

Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc. Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei.

Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat.

PSD Timișoara, organizația pe care o conduc, va vota orice inițiativă a conducerii primăriei ce respectă principiile de mai sus.

Dacă nu se întâmplă nimic, vom promova noi un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local Timişoara”, a anunțat, joi, 18 mai 2023, pe contul de Facebook, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Acțiunea a fost politizată fără sens

La dezbaterea publică de miercuri, prefectul a sugerat înlocuirea actualului monument cu unul care să aibă ca posibilă tematică Revoluția din 1989.

Tot el a anunțat că a dispus ca actualul amplasament să nu mai fie folosit pentru ceremonii oficiale, tocmai din cauza semnificației pe care el susține că o are Statuia Ostașului Român.

“Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu. Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva. Simbolistica unui monument comandat şi construit spre glorificarea ostaşului sovietic nu poate fi modificată prin simpla schimbare a plăcuței, care mai nou îl inchină ostaşului român”, a mai spus Mihai Ritivoiu.

Cuprins de elan, acesta a dat o notă politică întregii acțiuni propuse, spunând că dacă nimeni nu va lua inițiativa mutării statuii, grupul de consilieri ai PSD din consiliul local va iniția un proiect de hotărâre pe această temă.
“Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc.

Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei.

Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat.

PSD Timișoara, organizația pe care o conduc, va vota orice inițiativă a conducerii primăriei ce respectă principiile de mai sus. Dacă nu se întâmplă nimic, vom promova noi un proiect de hotărâre în acest sens în Consiliul Local Timişoara”, a mai declarat, la dezbaterea de miercuri, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

Primarul nu vrea să ia o decizie politică

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a fost mai rezervat în ceea ce privește soarta monumentului. Acesta a spus că nu poate fi luată o decizie politică și că e nevoie de o consultare publică dar și de expertiza unor specialiști în domeniu.

“Cred că nu trebuie să fie o decizie politică de moment, ci trebuie să fie o decizie asumată de o comunitate cu toată conștiința. Nu putem să ne corectăm greșelile odată la 4 ani, în funcție de cine e primar. Eu înțeleg că unii și i-ar fi dorit ca eu acum să tranșez acest lucru, dar nu cred că ăsta este rolul meu.

Cred că e necesar să avem o dezbatere cu și mai mulți oameni, grupuri, generații din Timișoara. Toate aceste lucruri trebuie clarificate inclusiv de experți. Bineînțeles că eu am personal o o repulsie față de orice fel de glorificare a unui trecut bolșevic și milităresc, mai ales în fața agresiunii a în Ucraina, dar asta nu înseamnă ca să luăm acum decizii pripite și să transformăm de fapt un moment de reflecție pentru Timișoara”, a declarat pentru stiridetimisoara.ro , primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Nu se mișcă nimic fără expertiză și aprobare de la Ministerul Culturii și MApN

Dincolo de situația gregară și discuțiile sterile, din punct de vedere legal, lucrurile stau foarte clar și nu se poate face nicio modificare fără aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public, din subordinea Ministerului Culturii.

Pe lângă acestea, din consultarea publică de miercuri, a reieșit că e nevoie și de aprobarea Ministerului Apărării Naționale pentru orice fel de intervenție asupra acestui monument.

“Avem în evidență două monumete istorice de for public protejat în zona Parcului Central. Statuia Ostașului Necunoscut nu se regăsește printre acestea.

Nu este monumet istoric de for public protejat. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu se exprimă în favoarea mutării statuii sau a păstrării pe actualul amplasament.

Există însă niște condiții legale ce trebuie respectate și care fac obiectul activității noastre. Instalarea și dezinstalarea unui momument de for public, chiar și cu statut neprotejat, se face doar cu aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public, din subordinea Ministerului Culturii.

Municipalitatea are acest monument în inventar, deci ea trebuie să definească clar care este semnificația monumentului și care este titlul actual și corect al acestuia.

Dincolo de semnificația în sine, se ia în considerare și valoarea artisitică a operei. Pentru determinarea acestor aspecte este obligatorie realizarea unui studiu istoric, pentru ca decizia mutării sau demolării să fie luată în cunoștință de cauză. Studiul istoric poate fi realizat doar de către un expert autorizat.

Doar așa se poate determina corect dacă este vorba de un monumet cu simbolistică sovietică sau nu. Și dacă ar fi fost teoretic în această situație, statuia a fost resemnificată după 1990.

Dacă statuia place sau nu, este o discuție. Dar o statuie nu se demontează așa ușor. E nevoie de pașii legali pe care i-am amintit, iar după parcurgerea lor, municipalitatea poate lua o decizie.

Pe de altă parte, Timișoara nu are o istorie ce se referă doar până la perioada imperiului austro-ungar. Istoria e dinamică și se raportează la toate perioadele, faste sau nefaste, până în prezent.

Avem clădiri și statui și din alte perioade, unele din perioada comunistă. În mod normal, statuia se resemnifică, în cazul celei de care vorbim, dar au existat și alte cazuri.

Se poate vota orice în Consiliul Local Timișoara, domnul prefect are dreptul la un punct de vedere, dar până nu există un studiu istoric care să dovedească dacă a fost ostaș sovietic sau nu, orice acțiune e subiectivă și fără bază legală.

În opinia mea, resemnificarea statuii este o soluție rezonabilă. Statuia ostașului din Parcul Central face parte din istoria Timișoarei, fie că ne place sau nu. Consider că e timpul să ieșim din secolul 20 și să ne mutăm în secolul 21”, a declarat, pentru Renașterea bănățeană, Sorin Vlad Predescu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Un monumet dedicat tuturor ostașilor căzuți

Ansamblul statuar numit inițial „Monumentul ostaşului sovietic” a fost amplasat în actualul Parc Central în 30 decembrie 1962 , în onoarea trupelor sovietice ”eliberatoare” de regimul antonescian, monumentul fiind creaţia sculptorului român Ion Vlad.

monumentul ostasului necunoscut 1545 1

După Revoluţia din decembrie 1989, a fost depolitizat monumentul, i s-a schimbat denumirea și plăcuţa de pe postament, iar statuia a devenit „Monumentul Ostaşului Necunoscut”, căzut în luptele din al Doilea Război Mondial.

În varianta actuală, ansamblul statuar poartă numele oficial “Monumentul Ostașului Român”.

Din start trebuie spus că atât statuia ostașului cât și scenele de pe socluri nu conțin niciun fel de elemente sau simboluri politice, care să îl asocieze cu un regim politic sau altul: nici steaua “roșie” comunistă în cinci colțuri, nici zvastica nazistă ori alte însemne.

Mai mult, steaua în cinci colțuri e un simbol confiscat de către comuniști, originile sale plecând din antichitate, de la celebra planetă mitică Nibiru sau Steaua Morții, preluată apoi de francmasoni, ulterior de ruși în razboiul civil rus de la sfârșitul Primului Război Mondial.

În fine, a fost stema rușilor și în al Doilea Război Mondial și ulterior asimilată simbolurilor regimului sovietic și ale celor din blocul țărilor fost comuniste. Este încă un simbol folosit în unele țări din Asia și Africa.

Revenind la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central din Timișoara, intenția preconizată de a demola sau muta monumentul, folosit ca punct de reper la toate manifestările naționale oficiale, ca loc de adunare, slujbe de pomenire și depuneri de coronae, a stârnit deja controverse în spațiul public și mai ales pe Facebook.

Mulți timișoreni văd în acest ansamblu statuar un simbol al memoriei tuturor soldaților căzuți în lupte, fie că e vorba de români, germani, maghiari, “sovietici” sau soldați de alte naționalități. Pe scurt, un simbol al sacrificiului militarilor ce și-au dat viața indiferent de care parte beligerantă s-au aflat.

Poziția este una corectă, o cale de mijloc, proproțională, care chiar combate ideea politizării morții soldaților din diverse războaie.

“Acel monument este făcut în conformitate cu legislația în domeniu, pe deoparte. Eventuala mutare, ar fi singura variantă relativ acceptabilă dar scumpă și fără rost.

Deși nu e o soluție să muți statui dintr-un parc în altul. A o distruge este irațional, pentru că monumentul reprezintă un moment din istorie.

Uniforma soldatului român de pe soclu seamănă cu cea sovietică, dar e explicabil tot istoric, pentru că era perioada de după 1947, fie că ne place sau nu. Nu sunt adeptul distrugerii, al demolării fără rost.

Se poate face un monument nou, pe o altă locație, pentru că avem destule. Fiecare monument are perioada lui specifică. Nu poți scoate nimic din istorie, nici bune nici rele.

Să distrugi monumentul înseamnă să repeți exact ce au făcut comuniștii în 1947 și după aceea, adică să distrugi trecutul. Nu poți demola istoria, gestul nu te diferențiază cu nimic de comuniști.

Repet, avem destule locații în oraș pentru o statuie nouă, dacă asta se va dori”, declara, în urmă cu o săptămână, pentru Renașterea bănățeană, Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Autoritățile locale nu pot demola sau reloca Monumentul Ostașului Român

  1. Măi imbecililor, lăsați naibii statuia aia în pace ! Cu toți cretinii care conduc orașul și județul ăsta, va avea aceeași soartă ca cea din Piața Libertății ! Domnul prefect nu a găsit nimic altceva de rezolvat în județul ăsta ? Toate sînt OK, hai să ne legăm de statui ! Poate retardații aflați vremelnic la conducere se vor trezi într-o dimineață cu un detașament al armatei roșii venit special aici ca să-și apere monumentul ! Vedeți-vă de treabă, tăietori de frunze la cîini și lăsați în pace monumentele Timișoarei !

  2. Propun Consiliului Local Timișoara să adopte o hotărâre prin care să se interzică utilizarea numelui orașului Timișoara în denumirea oricăror entități comerciale, neguvernamentale etc. etc. Iar cele care deja îl utilizează să renunțe la acest nume. Timișoara aparține tuturor timișorenilor și nu unui grupuscul politic, civic etc. care oricând poate profita de acest nume sau îl poate terfeli.

  3. Daca tot are ” idei” fixe si putine, sa finanteze si sa construiasca o alta statuie .
    Nu au fost in stare nici muzeul Revolutiei sa il faca dar bat campii !!

  4. Băi, avem nevoie de spații noi pentru caiete de sarcini cu zămislire de statui pentru preteni noi, Slava ukraine, aka eroul Zelenski.

  5. Propun să li se aloce fonduri să construiască ceva, orice doresc ei, cu mâinile lor. După ce au terminat lucrarea să fie obligați să o distrugă, tot cu mâinile lor. Deocamdată știu numai să distrugă sau să vândă ieftin ceea ce alții au construit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *