„Autenticitatea şi frumuseţea lor îmi oferă o conexiune profundă cu tradiţiile noastre”. Dialog cu tânăra interpretă de folclor Maria Miculaiciuc
– Eşti elevă în ultimul an de liceu. Prima oară ai cântat pe o scenă, cum spui, în martie 2020. Ce a adunat, în acest interval, solista care şi cât eşti?
– Multă muncă, voință și perseverență. Pentru muzică trăiesc și îmi place ceea ce fac, iar când pui pasiune, se ştie, rezultatele sunt bune. Fiecare prestație pe scenă este importantă pentru mine, mă motivează să continui, să muncesc. Chiar și în momentele dificile, când întâlnesc persoane mai puțin amabile sau atunci când concurența devine mai… pătimașă. Eu nu concurez cu nimeni; știu unde îmi este locul și mă străduiesc, o spun cu măsură, să mă autodepășesc, pentru a evolua mereu.
– Ştiu că te pregăteşti cu doamna profesoară Liliana Savu Badea, solista atât de ştiută, unul dintre dascălii cu mână bună şi exigenţi. Reţine, că sigur îţi foloseşte, ce mi-a spus despre tine: este ascultătoare, disciplinată, pasionată, munceşte foarte mult.
– Mă pregătesc de un timp cu doamna profesoară, care este foarte atentă la detalii. Am învățat să fiu ascultătoare, disciplinată și să muncesc din greu, lucruri care m-au ajutat să evoluez ca interpretă. Pot spune că sunt norocoasă cu o așa profesoară. Am o conexiune foarte bună cu doamna, între elev şi dascăl, ceea ce contează enorm. Comunicăm tare bine, pasiunea mea pentru muzică este ghidată de doamna profesoară.
– Ai un idol? De la care, desigur, să iei tot ce crezi că ţi se potriveşte? Ce apreciezi în mod special la el (ea)?
– Idolul meu este interpreta Dana Gruescu, de la ea, auzind-o, m-am îndreptat spre muzica populară şi am început să iubesc folclorul. Totuși, apreciez foarte mulţi solişti pentru talentul și dăruirea lor, fiecare având ceva special de oferit. De trei ani, și doamna profesoară Liliana Savu Badea a devenit un model pentru mine. Îmi doresc să o fac mândră și să duc mai departe ceea ce m-a învățat.
– Eşti, de câţiva ani, solistă a Ansamblului din Boldur, locul tău de baştină. Uite, îţi propun să vorbeşti despre acest grup artistic, încât cine citeşte să dobândească o imagine clară despre activitatea ansamblului.
– Sunt în ansamblu de când eram mică, începuturile fiind cu recitări în grai bănățean. De patru ani, cânt și dansez activ. Ansamblul a fost condus inițial de bunica mea, profesoara Elena Ciucure, și domnul profesor Dan Frătuțescu, cu care s-au obținut numeroase premii. În prezent, sub îndrumarea domnului profesor Simion Drăgălina, muncim din greu pentru a atinge un nivel avansat. Participăm la concursuri locale și naționale, la rugi și la festivaluri, iar de multe ori avem ocazia să reprezentăm România în diferite țări, ducând cu noi tradițiile și cultura noastră. Aceste realizări nu ar fi posibile fără sprijinul constant al consiliului local, al domnului primar Constantin Cristian Stoi, care ne susțin în tot ceea ce facem.
– Câte cântece ai în repertoriu? Ce intenţionezi să faci, ca solistă, în perioada următoare?
– În prezent, am şase melodii în repertoriu, iar în viitorul apropiat îmi doresc să colaborez cu doamna profesoară Liliana Savu Badea pentru a crea cântece noi, încât să îmi îndeplinesc visul de a lansa primul album.
– Costumele tale cu care urci pe scenă sunt de apreciat! Povesteşte, dacă este cazul, ceva despre ele.
– Cu sprijinul familiei, am bucuria de-a avea o colecție de 35 de costume populare, foarte vechi, având între 100 și 150 de ani vechime. Autenticitatea și frumusețea lor mă bucură și îmi oferă o conexiune profundă cu tradițiile și rădăcinile noastre. Fiecare costum spune o poveste, un capitol din istoria strămoșilor mei, iar purtarea lor pe scenă mă face să simt că duc mai departe moștenirea culturală a comunității noastre. Aceste costume sunt o adevărată comoară, care îmi inspiră mândrie și respect pentru valorile autentice ale folclorului nostru.
– După terminarea liceului, ce vrei să urmezi?
– Dorinţa mea este să mă înscriu la o facultate cu profil pedagogic, la Reșița, deoarece am convingerea că acolo este locul meu. Chiar dacă trăiesc în Banatul de câmpie, sufletul meu este legat de Banatul de munte. Aceasta este zona care mă inspiră și mă atrage cel mai mult.
– Anul ce stă să vină, este, în ce te priveşte, mai greu, dai bacalaureatul, admitere, şi asta mă îndeamnă să îţi urez izbândă! Și nu uita, te promovăm pentru că ești unul dintre tinerii pe care se mizează!
– Mulţumesc! Vreau şi eu să fac o urare, nu doar pentru iubitorii de folclor, cititorilor, sărbătorile de iarnă să-i găsească în sănătate şi bună pace. Să avem un An Nou darnic!