AU EŞUAT negocierile între PSD și UDMR. Moţiunea, în PERICOL! Grindeanu a amânat şedinţa de guvern

kelemen hunor

UPDATE! Şedinţa de Guvern de marţi a fost  amânată de premierul Sorin Grindeanu. Potrivit România TV, Grindeanu a luat această decizie după ce negocierile dintre PSD şi UDMR au eşuat. Motivul l-ar reprezenta faptul că atât Grindeanu, cât şi Ponta vor să ducă, la rândul lor, negocieri politice pentru moţiunea de cenzură de mâine.

–––––––––––––––––––––––––––-

Negocierile la sânge între cei de la PSD și UDMR se pare că au picat. Surse politice ne-au precizat că Liviu Dragnea și Kelemen Hunor nu au ajuns la niciun consens pe cele două legi care îi interesează pe maghiari. Se pare că Liviu Dragnea a fost cel care nu a fost de acord cu solicitările UDMR.

În această dimineață ar fi trebuit să aibă loc comisiile reunite la Juridică, Adminitrație și Culte și Drepturile Omului, dar această ședință a fost anulată.

Din acest moment toate jocurile sunt redeschise pentru că PSD-ALDE nu mai au nicio garanție că UDMR va veni să voteze moțiunea de cenzură.

Proiectul de lege depus de UDMR în luna mai prevede că „în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

Proiectul prevede şi introducerea conceptului „număr semnificativ de cetăţeni” în acest caz.

De asemenea, PSD , ALDE și UDMR au convenit pragul pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorea redus la 10%. A fost și motivul pentru care ședința comună a comisiilor juridice și de administrație publică a fost închisă după mai bine de 40 de minute de așteptare, iar parlamentarii trimiși acasă, negocierile din biroul lui Liviu Dragnea intrând în faza de stand-by, datorită refuzului celor de la UDMR de a accepta varianta alternativă pusă pe masă de PSD, de 15%, susțin surse din cadrul întâlnirii.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *