Au apărut normele și modelul documentelor pentru recuperarea fostelor taxe auto

Au apărut normele și modelul documentelor pentru recuperarea fostelor taxe auto

Au apărut normele și modelul documentelor pentru recuperarea fostelor taxe auto

În vara lui 2022 a apărut un nou mecanism prin care cei ce n-au apucat să ceară, prin mecanismul apărut în 2017, restituirea fostelor taxe auto vor putea să-și recupereze banii pe cale administrativă până în 2027.

Deși mecanismul e apărut de mai mult de nouă luni, cei interesați nu au putut depune până acum solicitări pentru a-și recupera banii, deoarece nu apăruseră încă normele metodologice pentru aplicarea lui. Această situație a fost remediată chiar azi, odată cu oficializarea normelor și apariția modelului documentelor necesare recuperării fostelor taxe auto, informează avocatnet.ro.

CJUE a prelungit perioada de recuperare a taxei

Un nou mecanism de restituire a fostelor taxe auto a apărut în vara trecută, odată cu oficializarea OUG 93/2022. Noul mecanism a apărut ca urmare a unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, prin care s-a decis că perioada de un an în care s-au putut cere banii, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost prea scurtă.

Pentru ca noul mecanism să se poată aplica era nevoie, așa cum e subliniat chiar în ordonanța ce-l introduce, de aprobarea, prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului finanțelor, a unor norme metodologice de aplicare.

Normele au apărut chiar marți, 25 aprilie 2023, fiind cuprinse în Ordinul Ministerului Mediului 868/2023, publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial. Termenul stabilit de OUG 93/2022 pentru apariția normelor metodologice este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, termen ce s-a împlinit în august 2022.

Mecanismul se aplică până în 2027

În primul rând, noul mecanism vizează recuperarea următoarelor foste taxe auto: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Mecanismul se va aplica timp de cinci ani de la apariția OUG 93/2022, mai exact, până pe 29 iunie 2027. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc.

După cum scrie în norme, restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acestuia. Modelul oficial al cererii necesare celor ce n-au cerut restituirea prin mecanismul anterior din 2017 a apărut deja, în noiembrie 2022. Astfel, cel puțin teroretic, de-acum, cei interesați se pot adresa autorităților pentru recuperarea fostelor taxe auto.

Cum se formulează cererea

Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, mai multe informații, precum contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, precum și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/ varianta, numărul de înmatriculare și numărul de identificare.

Ca excepție de la regulă, în cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor.
În situația în care taxa a fost plătiră de firma de leasing, cererea de restituire se depune de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar, numai în condițiile în care contractul de leasing este finalizat.

În baza cererii depuse de contribuabil, organul fiscal competent verifică plata efectuată de contribuabil, în funcție de numărul de identificare al autoturismului/ autovehiculului sau CNP-ul/ CUI-ul contribuabilului, precum și celelalte informații prezentate în cerere.

Lămuriri de la Fisc

Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor.

Atunci când Fiscul nu poate identifica cu certitudine datele necesare soluționării cererii, acesta notifică, în scris, contribuabilul și îi solicită prezentarea (în termen de cel mult 60 de zile) a informațiilor și documentelor relevante în soluționarea cererii. Dacă nu primește date suplimentare, Fiscul respinge cererea de restituire.

CITEŞTE ŞI: Colterm a cumpărat toate certificatele de poluare pentru 2022, rămân datorii de 55 milioane de euro

După ce se restituie sumele reprezentând taxe, organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii. Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulțește cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii de 0,02 %/zi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *