Agricultorii afectați de importul de cereale din Ucraina primesc sprijin de la stat

protest agricultori Cenad 7 aprilie nr2

Agricultorii afectați de importul de cereale din Ucraina primesc sprijin de la stat.

Printr-o hotărâre apărută recent, guvernanții au stabilit introducerea unei măsuri de sprijin pentru agricultori, ce are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina.

Măsura de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale se regăsește în HG 352/2023, ce se aplică deja, și constă într-o schemă de susținere financiară ce are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Colterm a anunţat când opreşte încălzirea

Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor făcute de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații proprii sau depozitarea în custodie la terți a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 1 februarie 2023.

Valoarea schemei de ajutor este de 99.233.700 de lei (echivalentul sumei de 20.100.000 de euro) și se asigură astfel: jumătate din sumă (aproximativ 10.000.000 de euro) reprezintă finanțare externă nerambursabilă, iar cealaltă jumătate se asigură de la bugetul de stat.

Hotărârea nu stabilește o valoare clară a grantului (care va fi exprimată în lei/ tonă), dar aceasta va fi calculată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin raportarea sumelor de mai sus la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate de către centrele județene ale APIA ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

Schema se aplică se aplică la nivel național, iar plățile sumelor reprezentând grantul se efectuează până la data de 30 septembrie 2023.

De ajutorul de la stat pot beneficia producătorii agricoli care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:

  • producătorii agricoli persoane fizice;
  • producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale;
  • producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Pentru a putea beneficia de acest sprijin, producătorii agricoli trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • sunt înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021-2022, precum și suprafețele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren;
  • au depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spații de depozitare ale terților, la data de 1 februarie 2023.

Pe de altă parte, nu se poate solicita grantul pentru cantitățile de grâu depozitate la data de 1 februarie 2023 în spații proprii de depozitare care provin din achiziții de la terți, nu din producția proprie.

Vă reamintim că, pe 7 aprilie 2023, fermieri și agricultori din toată țara au organizat, cu tractoare și utilaje, marșuri de protest din cauză că piața autohtonă de cereale a fost grav afectată de importul de cereale din Ucraina. Ulterior, România s-a alăturat Ungariei, Slovaciei și Poloniei, care au restricționat importurile de cereale din Ucraina, ca măsură de protecție a agricultorilor din aceste țări.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *