Atletismul și școala, la egalitate în topul priorităților unui elev timişorean

Vasilcin

Încă de la vârstă preșcolară, copiii sunt îndrumați, de către părinți, spre diverse activități sportive, scopul principal fiind acela de a mai risipi, astfel, energia firească vârstei. Sunt și părinți care, lăuntric, speră că micuțul sau micuța lor vor deveni, peste ani, campioni cunoscuți în lumea întreagă, dar multe astfel de viitoare speranțe renunță la sport sau răresc sesiunile de antrenament odată cu începerea școlii.

Mai există o categorie de copii, cei cărora un dascăl ori antrenor de sport le descoperă calități fizice pentru o anume disciplină și care, ulterior, sprijiniți și încurajați de părinți, se dedică sportului. Fără a neglija, însă, învățătura. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Darius Vasilcin, în vârstă de 12 ani, elev în clasa a VII-a la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara.

„La sfârșitul clasei a III-a, am participat la Cupa Fair Play, o cupă cu întreceri din atletism pentru elevii școlilor din oraș. Am concurat la viteză 50 de metri, săritură în lungime și proba de rezistență- 300 de metri. Am luat locul întâi la toate probele”, povestește Darius.

Ulterior, o colegă de clasă l-a invitat să alerge împreună pe Stadionul Știința, iar acolo a fost remarcat de antrenorul de atletism Marcel Grigorescu.

„Darius a venit acasă și mi-a spus că un antrenor de atletism l-a remarcat. Un pic curioasă, l-am sunat, iar acesta mi-a spus să-l susțin pe copil să facă atletism, pentru că va fi un gardist bun”, își amintește Mirela Vasilcin, mama lui Darius.

„Adică va performa în proba de sărituri garduri. Darius doar a alergat când l-a văzut antrenorul, dar acesta a spus că va fi un bun gardist după conformația fizică”, adaugă ea.

„Într-un final, după doi-trei luni de alergări, am sărit peste un gard. Dar nu știam cum trebuie făcut corect acest lucru. Domnul antrenor m-a învățat tehnica cu atac și remorcă- tehnica de săritură”, adaugă Darius.

La acea vreme, copilul pasionat de atletism era elev la o școală generală, iar mama lui, ca orice părinte, dorea ca Darius să meargă mai departe la o școală bună, ca să învețe carte. Dar antrenorii Marcel Grigorescu și Mihaela Răsădean au convins-o să-l înscrie pe Darius la Liceul cu Program Sportiv „Banatul”.

Și astfel, Darius a putut să-și urmeze pasiunea pentru atletism. A participat la diverse competiții județene, obținând șapte locuri întâi, trei locuri doi, iar în patru rânduri s-a clasat pe poziția a treia a clasamentului. La nivel național, cele mai bune rezultate au fost locul șapte la proba de 200 metri plat (din 34 de concurenți, la Campionatele Naționale în sală din aprilie 2016), respectiv locul 6 la 300 de metri garduri, la Campionatele Naționale în aer liber din iunie 2017.

Darius Vasilcin

Mai merită menționată participarea, în luna iunie a anului trecut, la Pentatlonul Olimpic, manifestare sportivă cu cinci probe (teorie, probă de viteză, săritură de pe loc, moment artistic, aruncarea mingii de baschet), organizată de Comitetul Olimpic Român.

„Competiția s-a ținut la Izvorani, eu ajungând acolo după ce am obținut locul întâi pe județ”, afirmă Darius.

În tot acest timp, părinții au fost alături de el și l-au susținut. „Îmi amintesc când a plecat la primul lui concurs: nici n-a pornit bine trenul că m-a sunt de două ori într-un sfert de oră. Am avut foarte multe emoții, și noi și el. De atunci ne-am mai obișnuit, iar emoțiile nu mai sunt așa de mari, dar nu au dispărut cu totul”.

Însă, decizia de a-l lăsa pe băiat la liceul sportiv nu a fost regretată nici un moment de familia Vasilcin, mai ales că Darius a știut mereu: atletismul și școala sunt la egalitate în topul priorităților.

„Îi încurajez pe părinți să-și dea copiii la sport, în special dacă antrenorii le spun că sunt talentați. Dacă vor să aibă copii mai sănătoși și departe de tentații, să-i ducă cu încredere! Eu văd la copil meu, copiii care fac sport sunt mai disciplinați, mai liniștiți, non-violenți. Merită!”, ne-a mai spus doamna Mirela Vasilcin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *