ATENŢIE, ŞOFERI! Habar nu aveţi ce vă aşteaptă! Mai sunt DOAR câteva zile…

amenda circulatie1

De la 1 mai, salariul minim pe economie creşte, de la 1.050 de lei, la 1.250 de lei, potrivit unei decizii a Guvernului adoptată la finalul anului trecut. Vestea proastă, pentru toţi şoferii, este că, tot de la 1 mai, cresc şi amenzile de de circulaţie, cu 19%.

Majorarea salariului minim aduce după sine şi o creştere cuantumului amenzilor rutiere. Potrivit art.98 din Codul Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc pe clase, în funcţie de numărul de puncte amendă aplicte. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, deci o creştere a acestui aduce cu sine o creştere a amenzilor. Astfel, cele mi mici amenzi, cele aplicabile clasei I de sancţiuni, că vorbitul la telefon, faptul că nu aţi semnalizat, sau ne-purtarea centurii de siguranţă, ajung la 250 de lei (2-3 puncte amendă).

Cele mai mari amenzi aplicate persoanelor fizice sunt din clasa IV, şi ajung la 20 de puncte-amendă, adică 2.500 de lei. Aici intră, spre exemplu, cei care conduc o maşină a cărei Inspecţie Tehnică Periodică a expirat, cei care intră pe drumurile modernizate cu noroi pe roţi, cei care transport copii mai mici de 12 ani pe locurile din faţă sau cei care conduc o maşină care nu are montate una dintre cele două plăcuţe de înmatriculare.

Sursa: jurnalmm.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *