ATENŢIE, ŞOFERI! Cel aflat la volan plătește pentru absența ITP, chiar dacă nu e proprietarul mașinii

Inspecția Tehnică Periodică este o obligație statuată prin lege pentru toți deținătorii de vehicule înmatriculate și constă în verificarea stării tehnice a acestora. Se face periodic, în funcție de categoria vehiculului, la service-uri auto acreditate sau la RAR. În cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o dată la doi ani.

Potrivit legislației, este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic și a celor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat. Fapta reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare.

Obligaţia efectuării inspecţiilor periodice, precum şi a respectării periodicităţii acestora revine deținătorului legal al vehiculului. Cu toate acestea, sancțiunea se aplică persoanei care conduce un vehicul fără ITP sau cu inspecția tehnică perioadică expirată, indiferent dacă este sau nu proprietarul.

Aceasta, întrucât în legislație se prevede sancționarea faptei, nu și a omisiunii de a efectua inspecția tehnică perioadică.

0 Comments

No Comment.