Atenție la toxiinfecțiile alimentare! Medicii de la Spitalul CF Timișoara atrag atenția asupra pericolelor care pândesc în farfurie în sezonul estival

Atenție la toxiinfecțiile alimentare

Atenție la toxiinfecțiile alimentare!

Medicii de la Spitalul CF Timișoara atrag atenția asupra pericolelor care pândesc în farfurie în sezonul estival, toxiinfecțiile alimentare.

„Toxiinfecțiile alimentare sunt reprezentate de un grup de boli acute, ce apar sporadic sau în epidemii, post ingestia de alimente contaminate cu diverse virusuri sau bacterii.

CITEȘTE ȘI: Mamografii gratuite la Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist

Epidemiile de toxiinfecții alimentare sunt mai frecvent întâlnite în sezonul cald și sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igienă alimentară și igiena mâinilor.

Printre cauze se numără consumul de alimente contaminate, rezultat al depozitării în condiții improprii, ori prepararea necorespunzatoare. Germenii implicați în mod curent în apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt: Coci enterotoxigeni (Staph. Aureus, Enterococi), bacili aerobi si anaerobi, enterobacteriacee (Salmonella, Shigella, E.Coli)”, spune dr. Alla Aboud Moldovan, medic specialist infecționist la Spitaluk CF Timișoara.

Potrivit acesteia, intoxicația alimentară se manifestă prin apariția vărsăturilor, a stării generale de rău, dureri abdominale și diaree.

Specialistul susține că simptomatologia se poate ameliora la domiciliu prin măsuri simple: evitarea alimentelor grase, prajite, adoptarea unei diete ușoare, reprezentată predominant de consumul de orez fiert, pâine prăjită, evitarea deshidratării, prin consumul crescut de ceai de mentă și apă, și eliminarea consumului de alcool sau al băuturilor și alimentelor care pot fermenta.

„Tratamentul toxiinfecțiilor alimentare include repaosul alimentar, substituția pierderilor de lichide și electroliți apărute în urma vărsăturilor și a diareei, administrarea de antibiotice, în conformitate cu sensibilitatea germenilor care au cauzat intoxicația alimentară, suport respirator în cazurile cu evoluție severă, administrarea de imunoglobuline pentru stoparea efectelor neurotoxinei la nivelul sistemului nervos și administrarea de antitoxina botulinica în cazul intoxicației alimentare cu C.botulinum.

În cazul unui episod de toxiinfecție alimentară severă, este necesară prezentarea la medic pentru diagnostic și tratament de specialitate, mai ales în cazul copiilor mici și vârstnicilor. Prevenirea toxiinfectiilor alimenatare se face prin respectarea măsurilor de igienă a mâinilor, spălarea alimentelor și depozitarea acestora în condiții corespunzătoare”, spune dr. Alla Aboud Moldovan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *