Atenție la polițele RCA emise electronic: Poliția le vrea pe suport de hârtie, în original, iar amenzile pot ajunge la mii de lei

politie 11

În epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original.

În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise online nu au au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic. Pot fi probleme în cazul unui control al polițiștilor? Vezi în articol ce spune ASF, dar și răspunsurile furnizate de Poliția Română la solicitarea HotNews.ro.

Informația pe scurt:

Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.

 • Ce a pățit un cititor HotNews.ro care s-a bazat că poate arăta polițistului de pe telefon polița RCA a mașinii
 • În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise electronic au ștampila și semnătura imprimate, nu în original. Acesta întreabă ASF dacă ar putea exista probleme la controlul Poliției
 • ASF îi răspunde că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, gestionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
 • Poliția Română a explicat pentru HotNews.ro că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei.
 • Poliția mai spune că „nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate

Asigurarea RCA poate fi emisă online, dar polițiștii îți cer să ai la tine mereu contractul în format fizic pe hârtie și în original.

Continuarea pe HotNews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Atenție la polițele RCA emise electronic: Poliția le vrea pe suport de hârtie, în original, iar amenzile pot ajunge la mii de lei

 1. Atita doar ca ca acest bir acest tribut legal pe care il platesc cetatenii pe nume rca daca are cineva curiozitarea de a studia legea respectiv oug 195 din 2002 poate citi ce documente trebuie sa prezinte un conducator ,, auto ,, si va observa cu usurinta ca acest document la,care se face vorbire in articol nu este mentionat,nu este nominalizat,eventual face parte din expresia,, si alte documente ,, expresie gasita in actul normativ,mai acum citiva ani cineva amendat ca nu a avut asupra lui acest rca a facut contestatie si i s a admis exact pe motivul ca nu este prevazut in lege,dar la noi in tara fiecare orhan de control indiferent din institutia din care face parte adauga la lege sau interpreteaza legea in multe variante.

  1. exact! la noi tot ca prin 1900 toamna … militienii la fel de prosti cu acelasi limbaj de lemn si aceleasi gesturi de kkt ca-n anii ”80 …. apoi vrem digitalizare!!!

 2. Acesta este un mare abuz al politiei si sefilor ei, profitand de necunoasterea amanuntita de catre soferi a legilor. Exista hotararea unui tribunal din 1 iulie 2017 care declara ilegala si anuleaza o amenda pentru lipsa fizica a politei RCA. Niciunde in legislatie nu este prevazuta expres existenta fizica in masina a politei RCA, ci doar faptul ca masina trebuie sa fie asigurata.

  https://www.clujust.ro/motivarea-deciziei-definitive-de-ce-nu-este-obligatoriu-ca-soferii-sa-aiba-polita-rca-in-masina/

  Militienii fac un abuz in serviciu profitand de ignoranta/frica soferilor de a nu fi amendati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *